ETUSIVUESITTELYHEVOSETTOIMINTAMUUTA

Sijainti ja ympäristö - Tallialue - Tallit - Päärakennus - Aikataulu - Henkilökunta


Sijainti ja ympäristö

Hex Sporthorses sijaitsee Länsi-Uudellamaalla pienen Seihinen-nimisen kylän lähistöllä, tarkalleen ottaen noin 2 kilometriä kylän keskustasta etelään. Seihiseen on hyvät yhteydet mm. pääkaupunkiseudulta, josta ajaa autolla kylään noin tunnissa ja itse tallille kaupungin keskustasta menee noin 2 minuuttia. Oriasemalle pääsee hyvin autolla ja tarvittaessa kuljetus lähikaupungeista voidaan hoitaa myös tallin henkilökunnan toimesta.

Talli sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä valtatiestä, mutta ympäristön perusteella voisi luulla, että talli on keskellä ei mitään. Tiluksia ympäröi loppumattoman näköinen metsä ja peltomeri, eikä valtatietä voi nähdä. Tie valtatieltä tallialueelle asti on myös asvaltoitu, mutta tallin ohi ajettua se muuttuu taas hiekkapohjaiseksi. Sitä käytetäänkin paljon maastoiluun sen hyvän ja pehmeän pohjan takia. Tietä pitkin pääsee myös pienelle maastoesteradalle, jota käytetään pääasiassa harjoitteluun kenttäkisoja varten. Maastoradan viereltä löytyy myös iso kesätarha, jota vuodesta riippuen käyttävät tammat varsoineen tai nuoret orit. Muuten tallin ympäristö on hyvin rauhallista ja naapureitakaan ei ole lähellä.

  

Tallialue

Kun tallialueelle saapuu pitkin asvaltoitua tietä, ensimmäisenä saapuu tallin parkkipaikalle. Siellä on tilaa noin kymmenelle autolle ja trailerille ja totta kai tallin omalle hevosautolle. Parkkipaikan oikealla puolella on päärakennus ja sen vieressä kolme tallirakennusta. Suoraan parkkipaikan edessä on kaksi kenttää ja niiden takana maneesi. Kenttien vasemmalla puolella ovat kaikki laitumet, tarhat ja pyöröaitaus.

Kentät ovat käytössä melkein koko päivän ajan. Jos joku ei ole ratsastamassa, niin vähintään tallimestari on korjaamassa estepuomeja - ja tolppia pois. Kentät ovat molemmat kooltaan 40 m x 60 m ja molempia reunustavat valkoiset aidat, jotka ovat noin 150 cm korkeat. Tarvittaessa kenttiä voi yhdistää ja silloin tilaa on järjestää vaikka minkälaisia ratsastuskilpailuja. Pohjana on kuitupohja, joka pysyy hyvänä säällä kuin säällä. Kenttien vierestä löytyy myös varastorakennus, jossa säilytetään kaikki esteradalla tarvittavat välineet puomeista ajanottotolppiin. Varastosta löytyvät myös kouluradan aidat ja kenttien sekä maneesin kasteluautomaatit.

    

Maneesimme on kenttien takana ja tallien vieressä. Sinne on pääsy kahdesta ovesta: suuresta liukuovesta ja pienestä normaalista ovesta. Se on noin 50 m x 80 m suuri rakennus, jossa on ratsastustilan lisäksi katsomot toisessa pääsyssä ja sivulla. Katsomopäädystä löytyy myös pieni kahvio, jossa on niin juoma- kuin herkkuautomaatitkin, wc ja pari pöytää ja sohva rentoa oleilua varten. Kahvio onkin suosittu paikka vähän levähtää kun on saanut hevoset ratsastettua. Maneesista löytyy pienet kattoikkunat ja - lamput, jotka yhdessä tuottavat ratsukoille sopivasti valoa. Seinistä löytyvät myös kouluratsastusradan kirjaimet ja pari peiliä.

Hevosilla pitää olla työn lisäksi myös rennompaa ulkoilua. Tämän mahdollistavat tallin isot laitumet ja tarhat. Kenttien ja maneesin vieressä on kymmenen pienempää tarhaa, viisi isompaa hiekkatarhaa ja kaksi suurempaa ruohotarhaa, jotka ovat pääasiassa käytössä kesällä. Pienemmissä tarhoissa ulkoilevat ne oriit, jotka viihtyvät vain yksikseen ja isommissa tarhoissa oleilevat sitten ne oriit, jotka viihtyvät muiden hevosten kanssa. Orien käytössä olevien tarhojen lisäksi löytyy myös tammoille useita omia maneesin takana metsän siimeksessä, jossa tammat saavat olla rauhassa vähän kauempana oreista. Kaikkien tarhojen aidat ovat valkoisia ja noin 170 cm korkeita. Aidat on vahvistettu myös sähkövirralla. Tarhojen lisäksi maneesin vierestä löytyy myös pyöröaitaus.

  

Tallit

Oritalli on nimensä mukaan orien majoitusta varten. Tallissa on 30 normaalia karsinaa ja niiden lisäksi pari pesukarsinaa ja pari varustamispaikkaa. Tallissa on kaksi pääkäytävää, joiden molempien varrella on 15 karsinaa. Käytävät yhdistyvät tallin päistä ja tallin keskeltä. Puurakenteiset karsinat ovat kooltaan 5 x 5 m ja niissä on yläosastaan avonaiset ovet ja osassa karsinoista myös ikkuna käytävälle päin. Kutterinpurulla täytetyissä karsinoissa on seinään kiinnitetyt ruokakupit, heinäverkot, suolakivet ja automaattiset juoma-astiat. Lisäksi löytyy myös teline siirrettävälle tuulettimelle, jota käytetään varsinkin lämpimällä ilmalla. Karsinan edessä on pieni naulakko, johon voi jättää tarvittaessa esimerkiksi riimun.
Tallin peräpäästä löytyvät lantala, puru-, varuste - ja ruokavarasto. Lisäksi löytyy myös pieni taukotila hoitajille ja sen vieressä wc.

Oritallin vieressä on myös pieni kuuden karsinan pihattotalli. Se on pääasiassa nuorten orien käytössä. Karsinat ovat kooltaan 4 x 4 m ja ne ovat yhteydessä ulkopuolella oleviin pihaosiin liukuovilla. Laitumet ovat yhteydessä toisiinsa eli ulkotarhojen kokoja voi muutella tarpeiden mukaan.

Tammatalli on molempien oritallin ja pihaton takana aivan tammojen omien tarhojen vieressä. Tallissa on 26 normaalikarsinaa ja kaksi pihattokarsinaa. Karsinoita on tarkoituksella vähemmän kuin hevosia, koska milloinkaan kaikki hevoset eivät ole samaan aikaan paikalla: osa on kisamatkoilla tai astutettavana. Lisäksi tammamme viettävän muutenkin suurimman osan ajastaan ulkona laitumilla. Karsinat ovat kooltaan samankokoisia kuin oritallissa, mutta ulkonäöltään vähän erilaisia. Tammatallissa on liukuovet, alaosassa puuta ja yläosassa teräksiset kalterit. Yläosa on myös avattavissa. Karsinoiden sisällä on samat ruokakupit, heinäverkot, suolakivet ja automaattiset juoma-astiat kuin oreilla. Karsinoiden lisäksi tallissa on myös isohko varasto varusteille, ruualle ja muille tammojen tarvikkeille. Siellä on myös pieni taukonurkkaus. Varaston vierestä löytyvät myös pesu - ja varustamispaikat.

    

Päärakennus

Päärakennus on vuonna 1970 rakennettu talo, jonka ympärille tallialue ainakaan rakennettiin. Päärakennus on ensisijaisesti Hillin sisarusten koti. Päärakennuksessa on majoitustilat myös muille tallin työntekijöille ja muille vieraille, muun muassa tammojen omistajille. Talossa onkin yhteensä kuusi makuuhuonetta, kaksi olohuonetta, keittiö, kolme pesuhuonetta, takkahuone, työhuone ja toimisto. Toimistossa hoidetaan kaikki hallinnollinen puoli ja siellä melkein aina istuu tietokoneen äärettä joko Viivuska tai Olivia. Talon ulkopuolella löytyy myös pieni terassi ja grillikatos jossa on mukava viettää vapaa-aikaa.

Aikataulu

06.40 Hevosten ruokinta, tarhojen tarkistus
07.40 Hevosten pikainen kunnon tarkastus ja osan vienti laitumelle
08.00 - 12:00 Hevosten liikutus, karsinoiden ja tallin siivous
13:00 Hevosten haku sisälle ja päiväruokinta
14:40 Osan hevosten vienti pihalle
15:00-19:00 Hevosten liikutus
20:00 Hevosten haku sisälle, hevosten mahdollinen huolto ja harjaus
20:30 Iltaruokinta
21:30 Talli suljetaan

Vaihtelua perusaikatauluun tuo tallissamme siemennettävät tammat ja niiden hoito mahdollisesti jopa muutaman päivän ajan. Eläinlääkärimme Ricky Hill pitää tallissamme huolta tammojen hyvinvoinnista. Hänen apunaan toimii muu tallin henkilökunta tarvittaessa.

Henkilökunta

Ricky "Viivuska" Hill - tallin omistaja, kilparatsastaja ja eläinlääkäri

Tallin omistaja Viivuska on 30-vuotias vaaleahiuksinen ja 165 senttinen kilparatsastaja, joka perfektionistisen luonteensa takia haluaa tehdä kaiken aina täydellisesti. Hän vaatii henkilökunnaltaan ja itseltään paljon, eikä jätä aina tallin hevosiakaan rauhaan. Eläinlääkäriksi itsensä kouluttanut Viivuska on muuten luonteeltaan rehellinen ja hieman hiljainen. Hevosten ja tallin pidon lisäksi Viivuska viettää aikaansa koirien kanssa ja katsomalla elokuvia hyvässä seurassa. Viivuska hoitaa pääasiassa esteratsujen kisauttamisen, mutta hänet näkee joskus myös koulukisoissa. Hän hoitaa itse orien hyvinvoinnin lisäksi myös tallilla käyvien tammojen kiimakontrollit, tiineystarkastukset ja keinosiemennykset.

Natalie "Lady" Hill - valmentaja ja kilparatsastaja

Lady on Viivuskan nuorempi sisko, joka toimii tallilla valmentajana ja kilparatsastajana. 26-vuotias nuori nainen on koulutukseltaan sosionomi, mutta hevoset veivät Ladyn mennessään jo 8 vuotiaana, eikä nainen ole tehnyt montaakaan vuotta sosionomin hommia. Vaikka Lady vaikuttaa hyvin tyyneltä hevosen selässä, hän on oikeasti hyvin temperamenttinen ja ailahteleva. Siitä Lady onkin saanut lempinimensä. Hevosten kanssa Lady on kuitenkin hyvin kärsivällinen ja rauhallinen. Vapaa-aikaansa Lady viettää poikakaverinsa ja ruoanlaiton parissa. Lady hoitaa tallilla kouluratsujen kisauttamisen.

Olivia Bryant - tallimestari ja tallin sihteeri

Olivia on 50-vuotias kauppatieteelliset opinnot suorittanut nainen. Hän hoitaakin tallilla tallin hallinnollisen puolen jättämällä näin Viivuskalle enemmän aikaa keskittyä hevosiin. Paperitöiden lomassa Olivia hoitaa myös tallimestarin hommia. Kilpailuita järjestäessä Olivia toimii myös ratamestarina. Luonteeltaan Olivia on hyvin rauhallinen ja perusiloinen ihminen. Vapaa- aikanaan hän tykkää lenkkeillä.

Matthew "Matt" Simmons - kengittäjä

Matt on lähialueen paras kengittäjä. 58- vuotias mies hoitaa meidän tallimme lisäksi kolmen muun lähitallin hevoset. Ahkera ja huumorintajuinen mies taitaa hyvin hevosmiestaidot ja osaa hallita vikuripäisimmätkin asiakkaat. Vaatimaton Matt nauttii hevosten kanssa puuhailusta ja usein Hexissä piipahtaessaan kengittämisen lisäksi hän auttaa muissa käytännön asioissa. Vapaa-ajallaan mies tekee puukäsitöitä ja kuuntelee rockmusiikkia.

Lindsey Olsson - ratsuttaja ja hevostenhoitaja

28-vuotias Lindsey on kaunis ja sosiaalinen nuori nainen, joka nauttii tallin arkisten askareiden tekemisestä. Ruotsissa syntynyt nainen kouluttautui nuorena hevosenhoitajaksi ja muutti työn perässä Saksaan. Tuttavan kautta Lindsey päätyi tallillemme. Viivuskan kanssa paljon vapaa-aikaansa viettävä nainen on yhtä lailla kiinnostunut koirista ja omistaakin kolme lyhytkarvaista mäyräkoiraa. Niiden kanssa Lindsey viettää vapaa-aikaansa.

Melany Cooper - hevostenhoitaja

Melany on 39-vuotias pitkänlinjan hevosammattilainen. Koko ikänsä hevosten kanssa olleena hän tietää tarkasti mitä kilpahevosten ja varsinkin orien kanssa pitää tehdä. Melany muutti 25 vuotiaana Kanadasta Eurooppaan ja sillä tiellä hän edelleen on. Nainen on kiertänyt useat tallit, mutta nyt Melany on päättänyt asettua aloilleen ja jäädä tallillemme pidemmäksi aikaa. Reipas nainen rakastaa karaoken laulamisesta.

Laura Aho - kenttäratsastaja

Laura on 34 vuotias kenttäratsastaja. Hän kilpailee tallimme kenttähevosilla ja käy niiden kanssa myös valmentautumassa. Lauralla on oma talli Lahdessa.

VIRTUAALITALLI
A SIM-GAME STABLE