ETUSIVUESITTELYHEVOSETTOIMINTAMUUTA

Meren Helmiina

Kuollut 15.11.2014

           

© Viivuska

Perustiedot

Nimi, Lempinimi Meren Helmiina, "Helmi" Rotu, Sukupuoli suomenpienhevonen, tamma
Syntymäpäivä, Ikä 20.01.2009, täällä (VARL) Väri, Säkäkorkeus vaaleanrautias, 148 cm
Painotus kouluratsastus/yleis (Va B, 90cm, harraste) VH-tunnus VH05-018-9218
Omistaja Viivuska (VRL-00502) Kasvattaja Aquanimals
SLA-II, KRJ-II, 112 sijoitusta


KRJ-II-palkinto huhtikuun (2012) tilaisuudessa
16 (6+5+5) - 40 - 20 - 10 - 8 = 94

SLA-II-palkinto lokakuun (2014)
15 + 18 + 14 + 20 + 16 = 83 p.
1. Hyvät leimat ja tyypit. (3p.)
2. Hyvät liikkeet, kuuliaisen oloinen. (8p.)
3. Ihanan värinen! Näyttää hyvältä kouluhevoselta ja näyttää pitävän tekemästään! (4p.)

Luonne

Helmeä on helppo kuvailla Dingon laulun nimen mukaan: Levoton Tuhkimo. Vaikka yleensä kaikki hevoset ja ihmisetkin rauhoittuvat iän myötä, näin ei varsinaisesti ole tapahtunut Helmen kohdalla. Se on alinomaa levoton; kaunis tamma ei osaa olla hetkeäkään paikallaan, eikä osaa pitää päätänsä erossa hankaluuksista. Ja vaikka kuinka yrittää takoa järkeä tamman päähän monenmoisilla vippaskonsteilla, ei tamma millään tajua, olevansa maailman ärsyttävin olento. Aina saa olla siivoamassa kaatunutta kaurakuppia tai korjaamassa rikkimennyttä aitaa.

Tallimme hoitajien on varoitettu, että kun heille tulee Helmen hoitovuoro, kannattaa kerätä parin päivän ajan kärsivällisyyttä. Tamman kanssa sitä nimittäin tarvitsee. Ja varsinkin jos aikoo onnistua tamman hoitamisesta nopeasti. On melkein mahdottomuus saada tamma harjattua ja satuloitua alle puolessa tunnissa. Aina tamma nimittäin keksii jotain, joka hidastaa hommaa.
äärimmäisen tärkeää tamman kanssa on, että se on tarpeeksi hyvin kiinni, eikä sen pään lähellä ole mitään rikkimenevää tai ylipäätänsä sellaista, mistä Helmi saisi otettua kiinni. Tavaroiden viskominen ja tiputtelu on nimittäin tamman lempi puuhaa. Harjasanko kannattaa myös pitää tarpeeksi etäällä, ettei tamma pääse sitä potkimaan. Kaiken huipuksi Helmi vielä vihaa harjaamista, koska se on muka niin herkkähipiäinen. Se yrittää pyöriä ja muuten haitata harjausoperaatiota kaikin keinoin. Heti kun harja ensimmäisen kerran osuu siihen, niin näytelmä on valmis. Hoitajan kannattaakin olla mahdollisimman nopea tamman harjaamisessa, että saa ylipäätänsä mitään aikaan. Ja ennen kuin Helmi edes huomaa, että siihen on koskettu harjalla.
Kavioiden putsaaminen ja jouhien selvittely on onneksi hieman helpompaa kuin harjaaminen. Tamma toki yrittää estää jalan nostamista, mutta yleensä pienen tappelun jälkeen nostaa jalan ylös ja pitää sen siellä. Tamma ei myöskään nojaile hoitajaan tai yritä painaa jalkaansa alas. Onneksi. Harjan selvittely onnistuu myös suhteellisen helposti, kunhan muistaa olla koskematta turhaan tamman karvapeitteeseen. Hännän kanssa Helmi yleensä vähän leikkii, mutta kunhan hännästä on kerran saanut hyvin kiinni, tamma yleensä lopettaa hangoittelun siihen.
Jos hoitaja luuli, että nyt on varmasti vaikein osuus ohi, hän on erehtynyt. Heti kun satulan tuo alle kymmenen metrin päähän Helmestä, alkaa taas show. Yleensä siinä vaiheessa hoitaja pyytää itselleen kaverin, ettei hän tule menettäneeksi kokonaan hermojaan tamman kanssa. Tamman kiinni pitäminen onneksi usein auttaa juuri sen hetken ajaksi, että satulan saa nopeasti sujautettua sen selkään. Satulavyön kanssa Helmi ei ole vielä ainakaan (*koputan puuta*) keksinyt mitään temppuilun aihetta ja sen saa helpohkosti kiinni. Kaverista on myös hyötyä kun tammalle laitetaan suitsia. Toinen pitää päätä paikallaan ja toinen yrittää saada suun auki. Herralle kiitos, ettei Helmi ole yhtään sen korkeampi kuin 148 cm, joten vaikka se päätänsä nostaakin niin ylös kuin saa, se ei kuitenkaan ole yhtä korkealla kuin 170 cm hevosella olisi. Kun kuolaimet on saanut tamman suuhun, voi hengähtää syvään. Päivän työ on saatu tehdyksi.

Ei ole vaikea vetää johtopäätöksiä siitä millainen Helmi on ratsastaessa, jos on edes kerran hoitanut tammaa. Ei tamma hirveästi parane hoitamisesta, mutta kuitenkin sen verran, että suurin osa pysyy tamman selässä koko tunnin ajan.
Ihan aluksi Helmen on tapana tehdä ratsastajan selkään noususta melkein mahdotonta. Ennen kuin tamman selkään edes yrittää nousta, pitää tarkistaa, että kaikki jalustinhihnat, satulavyöt ja muut nahkakappaleet ovat kunnossa. Koska kun sen selkään pääsee, ei enää ole mitään mahdollisuutta niitä korjailla. Jos onnistuu päästä Helmen selkään sen ollessa paikallaan, voi jo onnitella itseään. Mutta viimeistään kun ratsastaja sujauttaa toisen jalkansa jalustimeen, tamma on jo liikkeellä. Mitään pukkilaukkaa se ei ala vetämään, mutta ainakaan se ei ratsastajan elämää helpoksi. Saman tien kun ratsastaja vähänkin kiristää ohjiaan, se alkaa purra kuolaimia ja viskomaan päätään. Käyntikin on lähempänä keskiravia kuin käyntiä.
Miten Helmestä sitten saa Vaativan B-tason kisoja voittavan kouluratsun? Siihen tarvitaan paljon aikaa, kärsivällisyyttä ja tamman tuntemista. Kun oppii tietämään milloin Helmi on hyvällä tuulella ja rauhallisimmillaan, silloin pitää tehdä kaikista merkittävimmät harjoitukset. Jos taas tamma on todella levoton, pitää sen antaa rauhassa purkaa energiaansa ja odottaa, että se on edes jonkinlaisessa paketissa. Kärsivällisyyttä taas kaivataan, koska koskaan ei voi tietää millainen Helmi on milloinkin.
Alkuverryttelyihin kuluu yleensä ainakin 15 minuuttia. Tamman kanssa on paras ensin vain antaa sen liikkua niin kuin se haluaa ja keskittyä oikeanlaisten teiden ratsastamiseen. Ei kannata välittää missä se Helmen pää menee ja kuinka epätasaisesti se ravaa. Kunhan vain saa tamman tekemään jotain, mikä saa sen pikku hiljaa unohtamaan temppuilin. Yleensä verryttelyjen loppupuolella Helmi alkaa näyttää tokenemisen merkkejä. Se alkaa liikkua kuolaintuella eikä kiirehdi enää. Se alkaa tyytymään osaansa ja alkaa liikkumaan todella niin kuin ratsastaja pyytää.

Kouluratsu tammasta on tehty pitkän työstämisen jälkeen. Sillä on kaikki mahdollisuudet niin liikkeensä kuin rakenteensakin kautta olla todella upea kouluhevonen. Vain sen luonne on esteenä. Kunhan tamman saa unohtamaan kaiken muun ja keskittymään, niin sen parhaat puolet tulevat esille. Koululiikkeet tulevat siltä kuin luonnostaan, eikä loppujen lopuksi sen työmoraalissakaan olen haukkumista. Koska Helmen kanssa ei tarvitse miettiä eteenpäin liikkumisesta, voi keskittyä täysin siihen, että sen pää on rauhallisesti. Silloin tamma myös alkaa kuunnella apuja herkemmin. Lisäksi kun tamman on kerran saanut liikkumaan hyvin, se yleensä jatkaa sitä tunnin loppuun asti.
Kaiken häsläämisen lomasta voi olla aluksi hankala huomata kuinka tasaiset liikkeet tammalla on. Vaikka sen käynti on usein aika kiireistä, se on kuitenkin liikeradaltaan puhdasta ja helposti työstettävää. Ravissa tamman kiireisyys yleensä katoaa ja se onkin tamman paras askellaji. Se käyttää hyvin takapäätänsä ja liikkuu sulavasti tehtävästä toiseen. Varsinkin kun tamma taivuttaa ravissa, sen notkeus ja elastisuus tulee näkyviin. Laukka Helmellä on myös miellyttävää. Se pysyy helposti muodossa ja letkeässä laukassa on helppo istua.

Esteratsuna Helmi on oikeastaan tismalleen samanlainen kuin kouluratsastuksessakin. Aluksi kiireinen ja melkein mahdoton saada keskittymään, mutta paranee pikku hiljaa. Varsinkin esteillä tamman rauhattomuudesta on haittaa ja se näkyy turhina puomien tippumisina isommilla esteillä. Tamman saa kuitenkin ihan hyvin hyppäämään, kunhan tekee sille tarpeeksi mielenkiintoisia tehtäviä. Helpot yksittäiset esteet eivät tammaa kiinnosta, vaan se tarvitsee eteensä kunnon radan että se innostuu. Aina 90 senttimetriin tamman hyppykyky riittää niin, ettei se turhia pudottele, mutta sen jälkeen tamman keskittyminen ei enää riitä. Isompia esteitä se kyllä pääsee helpostikin yksittäisinä, mutta radoilla tamman ratsastaminen vaatii silloin jo paljon ratsastajalta. Tamma kuitenkin tykkää hyppäämisestä ja varsinkin tamman rauhattoman luonteen takia, on hyvä joskus koulukisojen lomassa käydä vähän kokeilemassa hyppäämistä.

Kisoissa tamma on oma levoton itsensä. Aluksi se hirnuu ja ihmettelee kaikkea mahdollista mitä sen eteen tulee. Kisapaikalle kannattaakin saapua tarpeeksi ajoissa, että saa tamman ensin tottumaan paikkaan ja sitten vielä liikkumaan hyvin verryttelyssä. Tamma on kuitenkin kisojen hevonen ja yleensä näyttää parhaansa juuri kisaradalla. Kai uusi ympäristö saa sen unohtamaan, miksi se ylipäätänsä aina pelleilee. Helmen kanssa onkin mukava käydä kilpailuissa, koska se usein menestyy ja silloin kaikki sen kanssa tehty kova työ palkitaan.

Sukutaulu

i. Uniikki YLA2
suomenpienhevonen, rautias, 146 cm
ii. Ch Ellenin Lemmenloruja, VVJ-I, KTK-III, KRJ-II, YLA2, SLA-I
sh, rt, 155 cm
iii. Kirveltäjän Viksu-Viljo toimivat sivut hukassa
iie. Syksyn Julia YLA2 sivut hukassa
ie. Kirveltäjän Kiia
sh, prn, 153 cm
iei. Taikakuun Tulisielu VVJ-III,SLA-II, YLA2
iee. VIR MVA Ch Pikantin Elsa YLA2 SLA-I KRJ-I VVJ-I KTK-II †
e. Siimaviima KAT YLA2
suomenpienhevonen, rautias, 145 cm
ei. Vaapukan Eemeli YLA2, KRJ-I
sh, m, 160 cm
eii. Ch TT Kulissi YLA2 SLA-I
eie. Kaisan Syystatar YLA2
ee. Suomi Erotar KRJ-III, YLA2, SLA-II †
sph, rnkm, 146 cm
eei. VIR MVA Ch. Rottinki v. Sto KTK-II
eee. Suomi Esikko

Lisää sukua

iiii. Paaluvuoren Otello (YLA2)
iiiii. Kabrioletti (sivut hukassa)
iiiie. Rukoilija
iiie. Pissis VK
iiiei. Kuningas X (sivut hukassa)
iiiee. Luonnonlahja (sivut hukassa)

iiei. Saagan Roomeo
iieii. Pentagrammi
iieie. Helmiina (sivut hukassa)
iiee. Saagan Nostalgia
iieei. Kabrioletti (sivut hukassa)
iieee. Aureelia

ieii. Oopperan Kummitus
ieiii. Unohtumaton
ieiie. Taruolento (sivut hukassa)
ieie. Taikakuun Elegia
ieiei. Vilon Viri
ieiee. Nostalgia

ieei. VIR MVA Ch Ellenin Timotei
ieeii. Mäkikuisma
ieeie. Juhannusruusu YLA2, KTK-III
ieee. Ellenin Titta (sivut hukassa)
ieeei. Nestori Miikkulainen VVJ-II
ieeee. Tiiti KRJ-IV, VVJ-II, YLA3

eiii. Palkkasoturi D YLA2
eiiii. Taikakuun Soturikuningas (sivut hukassa) [ i. Palkkasoturi TK e. Oonan Taikakatse ]
eiiie. Aamoritar D
eiiiei. Aamori NS
eiiieii. Lentävä Kesämies
eiiieiii. Kuujärven Lentävä Lähtö † (sivut hukassa)
eiiieiie. TK`s Pipsa [ i. Liinahaan Uni-Muisto e. Virvatulen Kesä-Tuuli ]
eiiieie. Hubertuksen Peikko-Neiti (sivut hukassa) [ i. Mesimarjan Kauhu e. Haltiahengen Palttiarallaa]
eiiiee. MES Merenneito
eiiieei. Unen Harhaluoti (sivut hukassa) [ i. Unelmien Aivan Kuutamolla e. Hämypuron Keiju Mikälie ]
eiiieee. R.I. Pektus (sivut hukassa) [ i. Mesimarjan Vallaton e. Hiisin-Helistin ]
eiie. Tulituulen Tuulikki
eiiei. Walkean Tarunomanen
eiieii. Oitin Lipton
eiieiii. IV Liptus
eiieiiii. Renesanssi
eiieiiie. Kisatar
eiieie. Taru Keijun Daria (sivut hukassa) [ i. Varjoton Varjo e. Danae ]
eiiee. FNS Kudotaanko Sukkaa
eiieei. FNS Vihtori
eiieeii. Laakson Karhu (sivut hukassa) [ i. Metsätähden Kaikaus e. Sirkun Salaisuus ]
eiieeie. Kuujärven Hipihii KTK-III [ i. Ch Kasperi KTK-II e. VIR MVA Ch M.L. Juhlan Toive ]
eiieee. FNS Kudonta [ i. Haltiahengen Partituuri e. FNS Neiti Nippanappa ]

eiei. Sotamies RA
eiee. Suvitatar

eeii. VIR MVA Ch. Roomeo KRJ III, KTK III (sivut hukassa)
eeie. Kuoleman Kauniit Kasvot (sivut hukassa)

eeei. Herpertti (sivut hukassa)
eeee. Elovena (sivut hukassa)

Sukuselvitys

-

Kilpailukalenteri

Koulukilpailut - Vain sijoitukset (67 sijoitusta)

01.12.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 6/60
01.12.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 5/40
30.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 1/40
29.11.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 5/40
28.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 7/50
28.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 4/50
28.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 6/50
27.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 7/60
27.11.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 4/60
27.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 4/50
27.11.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 6/40
26.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 4/50
26.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 2/50
26.11.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 5/40
26.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 2/30
25.11.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 5/40
25.11.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 7/60
24.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 1/51
24.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 6/50
24.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 3/50
24.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 1/50
23.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 7/50
22.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 2/50
20.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 3/50
20.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 4/50
19.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 4/50
19.11.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 4/50
19.10.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 8/100
11.10.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 3/40
10.10.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 3/40
09.10.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 6/40
09.10.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 5/40
07.10.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 6/40
07.10.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 2/40
06.10.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 5/40
06.10.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 3/40
06.10.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 2/40
06.10.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 3/40
05.10.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 2/40
05.10.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 2/40
05.10.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 1/40
04.10.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 6/40
03.10.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 6/40
15.08.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 1/100
17.08.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 2/44
22.08.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 8/79
24.08.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 4/79
25.08.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 8/80
26.08.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 1/78
26.08.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 5/30
30.08.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 4/30
14.07.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 1/40
11.07.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 5/40
07.07.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 3/40
07.07.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 3/64
05.07.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 8/99
30.06.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 3/92
15.06.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 3/16
15.06.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 1/23
14.06.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 2/80
13.06.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 7/80
11.06.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 8/80
10.06.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 4/80
12.05.2009 - KUTSU - KN Spec. (KRJ) - 2/39
02.05.2009 - KUTSU - Va B (KRJ) - 6/100
01.05.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 3/100
01.05.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 6/100

Estekilpailut - Vain sijoitukset (30 sijoitusta)

21.05.2011 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 4/50
21.05.2011 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 5/30
21.05.2011 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 4/30
20.05.2011 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 1/30
20.05.2011 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 3/50
19.05.2011 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 6/50
27.04.2011 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 2/50
07.02.2011 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 7/60
27.01.2011 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 2/44
20.01.2011 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 7/66
19.01.2011 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 2/80
28.11.2010 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 2/30
27.11.2010 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 5/30
26.11.2010 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 3/30
09.10.2010 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 6/50
29.09.2010 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 8/65
24.09.2010 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 7/60
23.09.2010 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 5/60
20.09.2010 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 2/100
20.09.2010 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 5/60
15.09.2010 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 7/50
15.09.2010 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 7/100
15.09.2010 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 7/50
14.09.2010 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 6/50
17.07.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 2/30
01.07.2009 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 4/55
29.06.2009 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 6/53
26.06.2009 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 6/55
21.06.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 5/30
20.06.2009 - KUTSU - 60 cm (ERJ) - 5/49

Kenttäkilpailut - Vain sijoitukset (15 sijoitusta)

30.04.2011 - KUTSU - Aloittelija (KERJ) - 2/9
21.04.2011 - KUTSU - Harraste (KERJ) - 4/43
12.04.2011 - KUTSU - Harraste (KERJ) - 2/13
09.04.2011 - KUTSU - Harraste (KERJ) - 1/9
08.04.2011 - KUTSU - Harraste (KERJ) - 2/9
07.01.2011 - KUTSU - Harraste (KERJ) - 1/30
31.12.2010 - KUTSU - Harraste (KERJ:n cup) - 6/40
07.10.2010 - KUTSU - Harraste (KERJ) - 1/23
03.10.2010 - KUTSU - Harraste (KERJ) - 2/4
30.09.2010 - KUTSU - Harraste (KERJ) - 2/16
28.09.2010 - KUTSU - Harraste (KERJ) - 2/16
08.09.2010 - KUTSU - Tutustumis (KERJ) - 1/5
05.09.2010 - KUTSU - Tutustumis (KERJ) - 1/30
05.09.2010 - KUTSU - Tutustumis (KERJ) - 4/17
04.09.2010 - KUTSU - Tutustumis (KERJ) - 1/20

Jälkeläisinfo

Meren Helmiina on jalostuskäytössä.

Jälkeläiset

o. Velhon Kuutamolla, synt. 17.08.2012, i. Puuha-Pete HUI, om. Meouw
o. Velhon Musketti, synt. 01.04.2012, i. Mörkövaaran Luoti, om. Jonna E
t. Velhon Virvatuli, synt. 11.11.2011, i. Verneri KAT, om. Viivuska
t. Belvinen Hiluriina, synt. 29.5.2010, i. Västerbyn Hiluri, om. heiskä.
o. Belvinen Rampula, synt. 25.1.2010, i. Rajattoman Valtteri, om. Pierre
t. Belvinen Lauriina (VIR MVA Ch, KTK-I, SLA-I, KRJ-I), synt. 26.11.2009, i. Vir Mva Ch Lakean Vänrikki, om. Ram.

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä 20.12.2012 - omistajan kirjoittama

Kaikki jouluaskareet oli tehty ja pikku hiljaa tallityöntekijöiden oli tarkoitus lähteä kotejansa kohti ja viettämään täysin ansaittua joululomaa. Ennen sitä haluasimme Ladyn kanssa kuitenkin kiittää heitä hienosti tehdystä ja järjestimme heille pienen joulukatrillin. Minä ratsastin Helmellä ja Ladyn sen tyttärellä Tuulialla. Molemmat hevoset olivat selvästi tohkeissaan ja pikkuinen pakkainen tuntui vain piristävä niitä.
Tallustimme koko talliväen kanssa naapurimaatilan pellolle, johon olimme rajanneet itsellemme pienen kentän. Siellä meitä odotti maatilan emäntä ison suomenhevosensa ja reen kanssa. Hän oli lupautunut kyyditsemään meitä lumihangessa reen kyydissä.
Ennen rekiretkeä esitimme kuitenkin pienen katrilliviritelmämme. Hevoset taisivat osata paremmin hommansa kuin me ratsastajat, kun homman suunnitteleminen oli jäänyt hiemän viime tinkaan. No mutta kaikilla oli hauskaa ja hevoset saivat raikuvat aplodit pukkilaukkailustaan.
Työntekijät jäivät nauttimaan rekiretkestä, lämpimästä kaakausta ja hienosta talvisäästä, kun minä ja Lady lähdimme viemään hevosia takaisin talliin.

Päiväkirjamerkintä 12.2.2012 - omistajan kirjoittama

Päätin tänään viettää taas vähän enemmän aikaa Helmen kanssa. Aluksi harjoittelimme koulukiemuroita maneesissa. Helmen kanssa oli tarkoitus mennä pieniin seurakilpailuihin vähän vetrestämään muistoja ja siksi oli hyvä vähän kerrata asioita. Helmi ei enää selvästi ole parhaimmillaan ja kaikki vaikeimmat liikkeet eivät sujuneet enää niinkuin vanhana. Mutta se on toki ymmärrettävää, onhan tamma jo yli 23 vuotias. Silti se pienen taistelun jälkeen taas teki kaikki pyytämäni liikkeet niin hyvin kuin pystyin.
Koulutreenin jälkeen lähdimme tarpomaan maastoon. Valitsin kiemurtelevan metsäreitin, jonka varrella tiesin olevan luminen peltoaukia. Matkalla Helmi oli todella innokas, eikä vanhuuden kankeudesta ollut tietoakaan. Se asteli reippaasti läpi 30 cm lumen. Kun pääsimme peltoaukiolla, pyysin tammaa ensin raviin. Annoin sen vähän tutustua erilaiseen alustaan. Kun tamma oli tasaisen tuntuinen, pyysin sitä nostamaan laukan. Tamma oli selvästi energinen, joten en päästänyt sitä heti laukkaamaan ihan täysillä. Kun tamma oli saanut purkaa vähän ylimääräisiä energioita, lähdimme palaamaan kohti tallia. Tallille päästyämme tamma sekä minä olimme tyytyväisiä mukavasti talvipäivästä.

Päiväkirjamerkintä 9.10.2011 - omistajan kirjoittama

Päätin lähteä tänään Ladyn kanssa vähän pidemmälle maastolenkille muutaman hevosen kanssa. Minun ratsuna oli Wenni ja Lady otti ratsukseen Helmen. Lähdimme heti aamuvarhaisella, koska tavoitteena oli mennä rauhassa, mutta kuitenkin matka oli pitkä. Ajatuksena oli käydä katsomassa vanhaa kartanoa, jonne pääsi oma maastoreittiämme.
Molemmat tammat eivät mitään nuoria enää ole, joten menimme letkeää vauhtia: käyntiä, ravia ja välillä vähän laukkaa. Matkan varrella oli myös vanha maastoesterata, jossa parit esteet hyppäsimmekin ihan huvin vuoksi. Matka kohti kartanoa sujui oikein hyvin ja rauhallisesti. Sääkin meitä helli.
Päästyämme kartanolle, otimme hevosilta varusteet pois ja jätimme ne hetkeksi vieraslaitumelle, joka oli kartanolle jätetty juuri ratsastajia varten. Helmi pääsi vähän irroittelemaan ja kannusti Wenninkin pieneen laukkailoitteluun. Katsoimme hetken aikaa hevostemme iloa ja sitten Ladyn kanssa menimme tutkimaan vähän kartanoa myös sisältä lyhyen ohjatun kierroksen muodossa.
Kotia päin lähdimme, kun valoa oli vielä tarpeeksi. Pikku hiljaa alkoi pimentyä, joten lisäsimme vähän vauhtia, ettemme joutuisi suunnistamaan ihan pimeässä.
Tallille päästyämme me kaikki neljä, minä, Lady, Wenni ja Helmi, olimme ihan rättiväsyneitä. Otimme hevosilta varusteet, annoimme niille ruuat ja menimme itsekin talolle lepäilemään.

Kouluvalmennus - valmentajana Ficena

Viivuska antoi Helmen ravailla hetken ihan pienellä tuntumalla, melkein löysin ohjin. Helmi kulki pää alhaalla, venyttäen kaulaansa, mutta taisi hieman pahastua kun ratsastaja otti ohjat hyppysiinsä. Hetken tamma väänsi tuntumaa vastaan, sillä se olisi halunnut jatkaa rentoa menoa. Pyysin Viivuskaa taivuttamaan ja asettamaan tammaa volteilla, ravissa ja käynnissä, jotta se saataisiin keskittymään kunnolla, ennen kuin siirtyisimme avotaivutuksiin. Helmi alkoi kulkea hetki hetkeltä paremmin ja kuuliaisemmin. Pienien kiihdytysten tai mateluiden ei annettu häiritä, tärkeintä oli että tamma liikkui eteenpäin hangoittelematta. Neuvoin ratsukkoa tekemään vielä yhden voltin ja sitten aloittamaan käynnissä avotaivutus. Viivuska sai tamman etupään hyvin kulkemaan uran sisäpuolella, mutta takapää meinasi lipsua hieman uralta ulospäin. Neuvoin ratsastajaa pitämään ulkopohkeella kuria, ettei lähdetä menemään uralta pois. Viivuska otti neuvosta vaarin ja liike alkoi näyttää paremmalta. Kun käynnissä avotaivutus näytti hyvältä ja ennen kaikkea tuntui ratsastajasta hyvältä, otettiin sama ravissa. Ravissa Helmi oli heti avuilla ja Viivuska sai työstettyä sitä hyvin. Loppuun ratsukko teki vielä käynnistä laukkaan siirtymisiä, mitkä onnistuivatkin yllättävän hyvin alusta saakka! Laukan jälkeen Viivuska antoi Helmelle pitkät ohjat ja tamma sai isot kiitokset hyvästä työskentelystä.

Kouluvalmennus - valmentajana Mari H

Tammasta sain kuulla paljon varoituksen sanoja ennen valmennusta, joten olin varautunt pahimpaan mahdolliseen. Tulin maneesille ajoissa, ja Viivuska oli jo verryttelemässä Helmeä. Meno näytti kaikkea muuta kuin vaativan tason ratsulta voisi olettaa, mutta Viivuska vakuutti, että kyllä tämä tästä paranee. En puuttunut ratsukon omaperäiseen lämmittelyyn, vaan katselin tamman menoa. Se heilutteli päätään, eikä rauhallisesta tai hiukan kootusta menosta ollut tietoakaan. Mutta 10 minuutin jälkeen, aloin huomata merkkejä siitä, että tamma alkoi pikkuhiljaa kuuntelemaan ja rauhoittumaan. Ratsastaja jatkoi ympyröiden, kaarten ja taivutuksten ratsastamista ja kyllä siellä selvästi piili oikea kouluhevonen. Kohta Helmi kulkikin jo ihan kuuliaisesti, vauhti hiljeni, eikä tamma enää vispannut päällään niin raivokkaasti. Pääsimme aloittamaan valmenuksen.
Ratsastajan kanssa yhteistuumin päätimme harjoitella avo- ja sulkutaivutusta. Pitkällä sivulla tehtiin avotaivutusta, päädyssä ravi ymyprä, toisella pitkällä sivulla sulkutaivutus ja toisellä lyhyellä sivulla laukka ymyprä. Ensin taivutukset tehtiin käynnissä, mutta koska Helmi toimi niin hyvin, siirryttiin pian raviin. Ravissa tamma meinasi hiukan puskea joka suuntaan, eikä malttanut kuunnella ohjeita. Ratsastja hakikin tamman kuulolle monen ymyprän kautta. Pian jatkettiin ja Helmi meni ihan näppärästi. Kun avo ja sulku toimivat ravissa, oli aika siirtyä sulkutaivutukseen laukassa. Laukka nostettiin lyhyellä sivulla peruutuksesta, tehtiin ymyprä ja sitten pitkällä sivulla sulkua. Laukannosto oli ensimmäisellä kerralla räjähdysmäinen ja tamma oikein hyppäsi laukkaan. Ymyprällä Viivuska sai kuienkin vauhdin laantumaan ja tamman hiukan kokoamaan laukkaa. Sulku toimikin aivan upeasti. Kun taivutusta oli harjoiteltu molempiin suuntiin, oli aika lopettaa yllättävän hyvin mennyt valmennus.

Kouluvalmennus - valmentajana Nintsu

Jo heti alkuverryttelyissä kävi selväksi, että kokoamisharjoitukset tänään vaatisivat runsaasti kärsivällisyyttä. Helmi kiirehti ja kipitti, yritti ennakoida apuja eikä millään malttanut kulkea rauhassa kuolaimella ratsastajansa alla. Kun ratsukko oli kaahottanut alkuverryttelyiden merkeissä muutaman kierroksen laukkaa maneesia ympäri, aloitimme työskentelyn keskiympyrällä harjoitusravissa. Ympyrän kaarella Helmi sai ravata hieman isommin ja reippaammin ja sisään tai ulos ympyrältä tehdyillä volteilla sen oli ravattava rauhallisemmin. Aluksi Helmi ei olisi malttanut kuunnella rastastajaansa ja hidastaa volteilla, mutta volttien kokoa pienentämällä saimme näppärästi tamman pakotettua ilman roiseja pidätteitä hidastamaan. Vaihdettuamme kertaalleen suuntaa, alkoi Helmin askellus muuttua tahdikkaammaksi ja askelpituus venyi. Sovelsimme tehtävää myös laukassa, eli kaarella isompaa laukkaa ja ympyrän sisälle tehdyillä volteilla lyhyempää ja rauhallisempaa. Laukassa Helmi taas innostui ja sen rauhoitteluun meni aikaa, mutta lopulta homma toimi molempiin suuntiin ainakin kohtalaisesti. Välikäyntien jälkeen siirryimme todellisiin töihin, kokoamiseen. Aloitimme käynnissä kokoamalla käyntiä muutaman askeleen ajaksi ja sitten ratsastamalla takaisin keskikäyntiin. Samaa tehtävää toistimme sekä ravissa että laukassa ympyrällä ja käyntimme apunamme voltteja jos tamma muuttui kiireiseksi ja vahvaksi edestä. älä tee liian pitkiä kokoamisjaksoja, vaan pidennä niitä hitaasti askel kerrallaan sitä mukaa kun lyhyet kokoamiset onnistuvat.

Kouluvalmennus - valmentajana kitatin

Viivuska oli jo kävelemässä Helmin kanssa maneesissa, kun saavuin sinne. Hieman hermostuneen oloinen suomenhevostamma tepasteli reipasta käyntiä hirnuen samalla vähän väliä kuuluvasti. Viivuska kertoi verrytelleensä tamman jo, joten pääsimme suoraan päivän tehtävän kimppuun. Aluksi pyysin Viivuskaa tekemään rauhallisia siirtymisiä ja voltteja ravissa, jotta saisimme Helmiä hieman enemmän kuulolle. Ratsastaja teki työtä käskettyä, ja rauhoitteli tammaansa taidokkaasti. Muutaman minuutin kuluttua Helmin korvat olivat suuntautuneet jo ratsastajaa kohti, ja se kulki pyöreässä muodossa. Pyysin Viivuskaa ratsastamaan ravissa muutamia pohkeenväistöjä, jotta saisimme takajalkoja irroteltua vieläkin enemmän. Helmi yritti ensin luistaa töistä juoksemalla vain poikittain apujen läpi, mutta napakka käsky sisäohjalla kertoi tammalle, että temppu ei toiminut. Väistöjen sujuessa ratsukko jatkoi laukkatyöskentelyllä. Laukassa käskin Viivuskaa kokoamaan ratsuansa, ja tekemään muutamia loivia avotaivutuksia. Helmi oli todella kuuuliaisen oloinen, ja taipui avotaivutukseen hienosti. Muutamien suunnan- ja laukanvaihtojen jälkeen teimme vielä muutaman käynti-ravi siirtymisen. Helmi oli nyt aivan kuin eri hevonen alkutuntiin verrattuna. Palautteenannon jälkeen ratsukko pääsi loppuverryttelyihin itsenäisesti.

Kouluvalmennus - valmentajana Cannabia

Saavuin parahiksi maneesille kun siirsit Helmin raviin. Hevosesta huomasi heti sen olevan innoissaan ja se painoikin silmin nähden kädelle. Pyysin sinua tekemään paljon puolipidätteitä, jotta saisit Helmin nostamaan itseään hieman edestä - samalla myös ratsastamaan pohkeella hieman eteenpäin, vainna Helmillä näytti olevan vauhti päällä. Hetekn aikaa tapeltuasi tamman kanssa sait kuin saitkin sen turvan nousemaan aavistuksen verran ja ratsastus näytti heti asteen verran paremmalta. Ravasitte molemmissa kierroksissa ja teitte paljon ympyröitä ja kaarteita, joiden aikana Helmi selvästi pehmeni avuille eikä pitänyt enää niin kovaa kiirettä. Ravin jälkeen oli vuorossa laukka, jota tamma selkeästi odotti jo kovasti. Pyysin teitä siirtymään toiseen päähän ympyrälle, jossa oli tarkoitus tehdä laukassa ympyrän suuremtamista ja pienentämistä. Nostit Helmillä laukan ja tamma lähti kiireesti eteenpäin. Muutaman ympyrän jälkeen pääsit työstämään tammaa kunnolla, kun se hieman tasoittui. Ympyrän koon vaihteleminen ei tuottanut teille vaikeuksia, huolimatta siitä ettei tamma olisi millään suostunut hidastamaan laukkaansa pienennetyllä ympyrällä. Sama harjoitus tehtiin molempiin kierroksiin. Loppujen lopuksi sait tamman toimimaan laukassa erittäin hyvin ja Helmi alkoi kuunnella pienimpiäkin antamiasi apuja. Aluksi todella raskaalta ratsastettavalta vaikuttanut tamma toimi lopputunnista höyhenen keveillä avuilla. Tällä kertaa keskityimme täysillä perusratsastukseen, joka sujuikin teiltä hienosti. Muista myös jatkossa ratsastaa tammaa enemmän ylös kuin alas, jottei sen turpa viistä koko ajan maata.

Kouluvalmennus Va B - valmentajana Matsku

Hieno, mutta vaativa sanottiin minulle kun astelitte Helmin kanssa kentälle. Tuuli kävi kovaa, joka häiritsi Helmiä pahasti. Onneksi kuitenkin saatiin ajatukset muualle ja tunti alkamaan. Hyvinhän Helmi liikkui, ei siinä mitään, vaikka se näyttikin aika tönköltä ja vaikealta. No, mutta se olikin alkutunti, joten vielä saikin olla jäykkä eikä tarvitse saada sitä päätä alas. Se kuitenkin itsestään meni joten se sinne jätettiinkin. Pohkeeväistöt menivät helposti eikä sitä tarvinnut edes kamalasti eteen ajaa. Vastalaukka kävi helposti eikä sulku- ja avotaivutuksissa ollut mitään ongelmaa. Helmi vaikuttikin oikein nimensä veroiselta kisojen helmeltä. No alkuverryttelyn jälkeen tuleea se pää harjoitus joka tällä kertaa oli vastalaukkaa ympyrällä. Helmi osasi tämän ja pyynnöstä vaihtoi laukkaakin kiltisti. Helmi kuitenkin vaikutti painavan kädelle joten painostin sitä aika paljon tunnin ajan. Ratsastaja sen kuitenkin sai korjattua ja tunti saattoi jatkua. Laukkasimme koko uraa pitkin ja lyhentelimme ja pitensimme askelta. Helmi onnistui kaikessa ja annoimme sille rauhan. Kävely rauhoitti pitkän laukka pätkän jälkeen. Vähän Helmi hösläsi välillä, mutta sekin johtui hieman epäselvistä avuista. Apuja Helmi kuunteli kiltisti eikä heilytellyt yhtään päätä. Hieno menopeli kisaavalle!

VIRTUAALIHEVONEN

VIRTUAALITALLI
A SIM-GAME STABLE