ETUSIVUESITTELYHEVOSETTOIMINTAMUUTA

Prettyaholic MUISTOSIVUT

        

© Gál Ildikó

Perustiedot

Nimi, Lempinimi Prettyaholic, "Paula" Rotu, Sukupuoli trakehnerin hevonen, tamma
Syntymäpäivä, Ikä 5.7.2009, täällä (VARL) Väri, Säkäkorkeus ruunikko, 170 cm
Painotus kouluratsastus (GP, 90cm) VH-tunnus VH06-021- 4353
Omistaja Viivuska (VRL-00502) Kasvattaja Rowland Trakehners
YLA2, KRJ-I, 74 sijoitusta

KRJ-I-palkinto tammikuun (2012) tilaisuudessa
24 (8+8+8) - 40 - 22 - 10 - 8 = 104 p.

YLA2-palkinto huhtikuun (2012) tilaisuudessa
18 - 32 - 26 - 35 = 111p

KRL-II-palkinto VI:ssa (2012) tilaisuudessa
(100 - 66,67 - 80 - 98 - 80 - 64) = 85,53 %

Luonne

Paula on yleisesti hyvin tyylikäs ja reipas tamma. Tamman kanssa on miellyttävä työskennellä, koska se tykkää tehdä suurimman osan asioista kunnolla, eikä halua jättää niitä puolitiehen. Tottakai tammana sillä on joskus omat huonot päivänsä ja silloin se on yhtä jääräpäinen kuin shetlanninponi. Mutta tamma kuitenkin haluaa näyttää kisakentillä aina parastaan, joten siellä ei ole ikinä jääräpäisyydestä tietoakaan.

Hoitaessa Paula on hyvin helppo tapaus, eikä sen kanssa tarvitse huolehtia karkailemisesta tai turhasta liikuskelusta. Tamma pysyy mielellään paikallaan ja nauttii todella paljon harjauksesta ja muusta puunauksesta. Huonona päivänä se mielellään vähän luimija nostelee jalkojaan, mutta kuulu sen tapoihin. Paula on hyvin herkkähipiäinen, joten se kaipaa päivässä ainakin kaksi kunnon harjauskertaa, ratsastusta ennen ja sen jälkeen. Mikään pieni sipaisu ei riitä, muuten tamma tuntee itsensä epämukavaksi. Varsinkin kavioiden ja mahan putsaus pitää tehdä kunnolla, Paula on niistä erityisen tarkka. Harjan kovuudella ei ole väliä, koska tamma on kuitenkin sen verran kovanahkainen, ettei se ronskimmistakaan otteista väliä. Hännän putsauksessa tamma tykkään joskus leikkiä ja heilutella häntää hoitajan kiusaksi.
Varusteiden laitto sujuu yhtä ongelmitta, kunhan on muistanut tehdä harjauksen kunnolla. Pienikin hinkkaava kuramöltti satulavyön ja ihon välissä saa tamman ärsyyntymään. Kuitenkin jos esivalmistelut on tehnyt kunnolla, ei pitäisi olla ongelma. Kuolaimet tamma ottaa suht helposti suuhunsa, eikä nostele päätänsä turhaan.
Muuten tamma on hyvin helppo käsitellä. Sen taluttaminen on vaivatonta pidemmänkin narun kanssa. Kengittäjällä tai eläinlääkärin luona se käy mielellään, eikä välitä erikoisemmistakaan toimenpiteistä.

Ratsuna Paula on erittäin miellyttämisen haluinen. Samalla kun se haluaa näyttää aina parastaan, se myös on todella miellyttävä ratsastettava. Tamma liikkuu helposti ja reippaasti eteenpäin, joskus jopa liian vauhdikkaasti. Silloin kun tahti meinaa kärsiä, pitää vain ratsastajan olla hereillä ja pidätää tamman tarpeen mukaan. Eikä se vaadi muutenkaan paljoa, että se liikkuisia oikein päin. Se on hyvin herkkä avuille: niin kyljistään kuin suustaan. Varsinkin kuolainapujen kanssa ratsastajan pitää olla tarkka, ettei pyydä liian kovaa.
Tammalle on todella mukavat liikkeet istua. Varsinkin lisätyt liikkeet ovat jopa yllättävän miellyttäviä, koska tamma on kuitenkin aika isokokoinen. Käynti sillä on mukavan letkeää ja rentoa, varsinkin kun se saa mennä keskikäyntiä. Muuten sillä on tapana vähän jännittää. Ravi tammalla on aika isoa, mutta silti niin tasaista, että siinä on mukava istua. Laukka tammalla on ainakin aluksi vähän nihkeämpää. Se ei etene luonnostaan niin hyvin kuin ravi. Onneksi sen kuntoon saamiseen ei tarvita kuin pikkaisen työskentelyä ja se jo näyttää melkein täydelliseltä.

Kouluratsastuksessa tamma on ehdottomasti parhaimmillaan. Sillä on niin hyvä työmoraali ja liike, että vaativien kouluratojen kiertäminen sen kanssa on yhtä nautintoa. Työskentelyinnon lisäksi tamma on hyvin oppivainen ja se on myös kestävä eikä näin ollen välitä pidemmistäkin treenijaksoista. Paula on myös tasaisen varma, joten sen suoritukset kotona ja kisakentillä eivät oikeastaan eroa toisistaan. Parhaimmillaan tamma on sivuttaisissa liikkeissä: pohkeenväistöissä, avo - ja sulkutaivutuksissa. Niissä tulee parhaiten tamman notkeus esiin.
Vaikka Paulalla periaatteessa olisi mahdollisuuksia myös estekentille, sen kanssa ei oikeastaan koskaan saada mitään erityistä aikaan esteillä. Tamma kyllä hyppää, mutta se ei ole mitenkään loistokasta. Sillä on hieman keskinkertainen tekniikka ja tuntuu aivan kuin sen mielenkiinto on aivan jossain muualla. Tottakai koulupuurtamisen vastapainoksi tammalla joskus kokeillaan hyppäillä, mutta kilpaileminen jätetään muille.
Paulan tyylikkyys näkyy hyvin, kun sen kanssa menee maastoilemaan. Sen arvolle ei sovi pelätä mitään erikoisuuksia ja karauttaa karkuun kuin jänis. Se korkeintaan kiihdyttää vähän vauhtiaan, että pääsisi nopeammin pois paikalta. Tamma on myös sopivan varmajalkainen, joten polulta poistuminen ei ole tamman kanssa ongelma.

Paula on hyvin rutinoitunut kisakävijä. Sitä ei jännitä mikään ja sitä ei häiritse pienet odottelutkaan. Kunhan se saa näyttää parastaan ja ratsastajakin muistaa hoitaa hommansa. Trailerissa tai hevoskuljetusautossa tamma on myös kuin kotonaan, kunhan sillä on tarpeeksi heinää. Muuten se saattaa vähän kyllästyä ja näyttää tammamaista puoltaan. Tamma ei vaadi kauhean monimutkaisia verryttelyjä, kunhan muistaa työstää sen laukkaa niin, että se on tarpeeksi etenevää.

Sukutaulu

i. Lovekorn YLA2, KRL-II, KRJ-II
trakehner, ruunikko, 173 cm
ii. Kornefer II (evm)
trak, rn, 170 cm
iii. Kornefer GER (evm)
iie. Nefer Nefer GER (evm)
ie. Loveleia (evm)
trak, rn, 168 cm
iei. Chaumon Lex (evm)
iee. Elite Belë (evm)
e. Prettydeath KTK-III
trakehner, ruunikko, 169 cm
ei. Commodor (evm)
trak, rn, 170 cm
eii. Commander (evm)
eie. Nelly-Lou (evm)
ee. Prettyvacant (evm)
trak, trn, 162 cm
eei. Vacant Junior (evm)
eee. Waiting Romeo (evm)

Sukuselvitys

I. on komea tummanruunikko trakehnerori Lovekorn. Tämä hieno kouluhevonen on luonteeltaan vaativa ja erittäin herkkä. Konstaksikin kutsuttu ori on tehnyt mittavan uran kouluradoilla parhaimmillaan GP tasolla. Orin kanssa on myös valmentauduttu ahkerasti, mikä saattaakin selittää sen upeaa kisamenestystä. Jalostukseen oria ei ole vielä paljoa käytetty, mikä onkin vain ja ainoastaan hyvä asia. Ori on palkittu YLA3 palkinnolla, mutta ilmeisesti se on mukana YLA-tilaisuudessa korottamassa aikaisempaa palkintoa.

Ii. Kornefer II on luonteeltaan toista maata kuin suurin osa sen varsoista; erittäin kiltti ja hieman ruunamainenkin. Ori onkin tunnettu kotimaassaan Ranskassa hienoista saavutuksista kouluradoilla, mutta tottakai myös luonteensa ansiosta. Orin kanssa kilparadat ovat jääneet jo taakse omistajan kiireiden takia, mutta se on edelleen haluttu jalostuskäytössä. Huhujen mukaan ori saattaa vaihtaa omistajaa lähiaikoina ja ostajia on varmasti paljon. Kaikki orin jälkeläiset ovat menestyneet upeasti kouluradoilla, mikä kertoo orin periyttävän kapasiteettia GP tasolle asti.

Iii. Kornefer GER on yksi Ranskan tunnetuimmista trakehneroreista, varsinkin jalostuspuolella. Orin kolmella jälkeläisellä on ollut syntyessään jalkavika, joten ori on hieman negatiivisessa valossa. Kuitenkin ori on pärjännyt omistajansa tyttären kanssa mukavasti kouluradoilla tasolla Va A. Kilpauransa ori aloitti tosin vasta 14-vuotiaana, kun juuri omistajan tytär päätti tehdä orista kuuluisan ja onnistuikin siinä ihan hyvin.
Iie. on harrasteratsu Nefer Nefer GER. Tamma on luonteeltaan rauhallinen ja hyväkäytöksinen trakehnertamma, joka toimii siis harrasteratsuna nuorella tytöllä Wyomingin osavaltiossa. Tammaa ei suurilla kilparadoilla ole nähty, mutta ennen harrasteratsuksi myymistään se ehti saada muutaman varsan, joista erityisesti Kornefer II:sta on tullut oikea menestystarina. Tamman nykyinen omistaja käy sen kanssa pari kertaa vuodessa seuratason kilpailuissa.

Ie. on kovapäinen trakehnertamma Loveleia, joka on juuri luonteensa takia tunnettu nykyisessä kotimaassaan Ranskassa, sekä jossain päin myös Britanniaa. Tamma on suomalaissyntyinen upea kouluratsu, jolla on lahjoja vaikka muille jakaa. Tammalla on hienoja palkintoja GP tasolta ja on se nähty jopa Britannian koulumestaruuksissakin. Luonteestaan huolimatta tamma on mukava ratsastaa ja sen jälkeläiset ovat eritäin hyvin menestyneitä kouluratsuja. Omistajan on tosin täytynyt valita tammalle rauhallisia oreja, muuten varsoista olisi voinut tulla täysin sekopäitä.

Iei. Chaumon Lex on säkäkorkeudeltaan 170cm korkea trakehnerori. Tämä lahjakas ori kilpaili hyvällä menestyksellä Ranskassa ensin esteradoilla 150cm radoilla ja kun se myytiin uudelle omistajalle edellisen loukkaantuessa, sen taitoja koeteltiin myös kouluradoilla. Tavoitteet olivat korkealla, uusi omistaja tähtäsi jopa GP tasolle, mutta tähän ei orin kärsivällisyys kestänyt. Ori myytiin eteenpäin jälleen esteratsastajalle, jonka kanssa se kuitenkin kävi harvoissa estekilpailuissa, mutta vaikutti sitä enemmän jalostuksessa. Nykyään tämä 21- vuotias ori viettää eläkepäiviään omistajansa kanssa.
Iee. on alle 160cm trakehnertamma Elite Belë. Tamma muutti vuoden 2008 lokakuussa nykyiseen kotimaahansa Saksaan, jossa se on tunnettu upeista liikkeistään ja rauhallisesta luonteestaan. Mahdollisuuksia tammalla olisi GP tasolle asti, mutta sillä on hieman ongelmia käynnin kanssa, josta saattaa tulla välillä hieman passimaista. Tamma on kuitenkin kilpaillut hienosti menestyen Vaativa A tasolla. Tämä passimainen käynti ei kuitenkaan ole ollut ongelma jalostuksessa, sillä tamma periyttää sen sijasta vain hyviä ominaisuuksiaan.

E. Prettydeath on kuuliainen, mutta vauhdikas trakehnertamma. Tamma tuotiin Eveliinalle kasvattajaltaan Saksasta ja se onkin osoittautunut oivaksi valinnaksi! Tamma on kilpaillut hyvin sijoittuen GP tasolla ja myös näyttelykehistä on mainittavaa menestystä. Tämä hyväsukuinen tamma on jatkanut sukuaan vasta kolmen varsan verran. Prettyn jälkeläiset ovat menestyneet kouluradoilla, mutta myös näyttelyissä. Tässä nähdäänkin tamman loistava tulevaisuus siitostammana.

Ei. Commodor on upea tummanpunaruunikko trakehnerori. Alunperin ranskalainen ori tuotiin Saksaan kilpahevoseksi nuorelle miesratsastajalle. Ratsukko menestyi kouluradoilla lupaavasti GP tasolla, mutta nuoren orin hermot eivät kestäneet rankkaa kilpauraa. Se siirtyikin jalostuskäyttöön varsin aikaisin ja onkin hyvin tunnettu jalostusori Saksassa. Ori tunnetaan periyttäjänä erityisesti ilmavista ja hienoista liikkeistä ja nöyrästä luonteesta.

Eii. Commander on maailmaa kiertänyt häikäisevän hieno trakehnerori. Se on kilpaillut monessa eri maassa vuosien varrella ja onkin yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä kouluhevosia. Rautias ori on tempperamenttinen ja ehkä juuri siksi sen menestys on ollut niin suurta. Se erottuu muista kouluhevosista juuri luonteensa ansiosta, mutta myös sen suoritukset kouluradoilla on tehnyt hevosesta maineensa veroisen. Jalostusorina se on ollut vasta muutaman vuoden, mutta jo nyt sen jälkeläiset valloittavat kouluratoja kaikkialla maailmassa.
Eie. on hieman tuntemattomampi yleisratsu Nelly-Lou. Se vietti nuoruutensa ranskalaisessa ratsastuskoulussa, jossa sen kyvyt kilparatsuna kuitenkin huomattiin sen ollessa 7-vuotias. Nellystä tulikin kotimaassaan tuttu näky etenkin kansainvälisillä kouluradoilla, mutta ulkomaille kilpailemaan se ei koskaan päässyt. Ranskassa tamma synnytti viisi ensimmäistä varsaansa, jonka jälkeen se myytiin Ruotsiin perheratsuksi eläkepäiviään viettämään.

Ee. on hieno ruunikko koulutamma Prettyvacant. Tämä hienoliikkeinen kouluhevonen onkin tehnyt mittavan uran GP tasolla eri ratsastajien alla. Siitostammaksi sitä ei vielä voi sanoa, sillä sen hyvin mennyt kilpaura on vielä kesken. Luultavasti tamma kilpailee vielä pari vuotta ja siirtyy vasta sitten kisaeläkkeelle. Varsoja 9-vuotias tamma on synnyttänyt vasta kaksi, jotka molemmat ovat erittäin hyvin menestyneitä kouluradoilla. Luonteeltaan tamma on nöyrä, mutta myös tulista luonnetta löytyy.

Eei. Vacant Junior oli aikansa tunnetuimpia trakehneroreja. Ori aloitti kilpauransa jo nuorena ja saavuttikin voittoja kansainvälisillä kouluradoilla. Omistaja päätti kokeilla orin taitoja myös esteillä, mutta huonoin seurauksin. Jo toisissa estekilpailuissaan Junior loukkasi jalkansa, eikä sitä voitu enää käyttää kilpahevosena. Se siirtyi jalostukseen 8-vuotiaana ja olikin oikein haluttu nimi trakehnerien sukutauluihin. Vanhemmalla iällä jalka alkoi jälleen haittaaman orin elämää, joten se päätettiin lopettaa sen olleessa 14-vuotias.
Eee. Waiting Romeo on laiskahko trakehnertamma, jota on käytetty milloin mihinkin käyttöön ja lajiin. Tamma on nähnyt elämässään koulu-, este- ja kenttäratojen lisäksi näyttelykehiä ja ratsastuskouluja. Kiertolaisen elämää viettänyt hevonen on pärjännyt hyvin lajissa kuin lajissa, mutta juuri vaihtelevuuden vuoksi sitä ei voida mainita kovinkaan tunnetuksi. Tamman jälkeläiset ovat kuitenkin menestyneitä painotuslajissaan ja suurin osa myös tunnetaan enemmän kuin yhdessä maassa.
Kiitos Nora

Kilpailukalenteri

Koulukilpailut - Vain sijoitukset

06.10.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 7/60
25.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/40
25.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/40
24.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/40
15.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/92
11.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 7/60
09.09.2010 - KUTSU - Int II (KRJ) - 3/36
08.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/56
07.09.2010 - KUTSU - Int II (KRJ) - 4/36
07.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/40
06.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/89
05.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/40
05.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
05.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/30
04.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
02.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/30
01.09.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/50
30.08.2010 - KUTSU - Int II (KRJ) - 3/80
28.08.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/82
28.08.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/83
27.08.2010 - KUTSU - Int II (KRJ) - 6/50
25.08.2010 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/50
06.12.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
02.12.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
30.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/30
29.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
28.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/30
28.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/30
28.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
27.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/30
26.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/30
25.11.2009 - KUTSU - Int II (KRJ) - 5/50
23.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
23.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/30
22.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/30
22.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/30
22.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/30
21.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/30
21.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/30
21.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/30
21.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/30
20.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/30
20.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/30
19.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/30
16.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/50
14.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
14.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/30
14.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/50
14.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/50
13.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/50
13.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 7/50
12.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/50
12.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/30
12.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/30
11.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
10.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/30
10.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
09.11.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/30
29.10.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/30
29.10.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/30
27.10.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
26.10.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 5/30
25.10.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/30
11.10.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 7/56
07.10.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/30
06.10.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 2/30
03.10.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 4/30
03.10.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/33
20.09.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 3/30
13.09.2009 - KUTSU - Va A (KRJ) - 4/70
11.09.2009 - KUTSU - Va A (KRJ) - 5/70
06.09.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 7/50
13.08.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/60
11.08.2009 - KUTSU - GP (KRJ) - 1/60

Jälkeläisinfo

Prettyaholic on jalostuskäytössä.

Jälkeläiset

t. Phemie Hexen, synt. 30.08.2012, i. Bye Dear Mortimer, om. Viivuska
o. Prototype Hexen, synt. 22.05.2012, i. Tokioholic, om. jevs
t. Altruism Co (KTK-II), synt. 19.02.2011, i. Fanado, om. Vibaja
t. Teagan Belv, synt. 28.10.2010, i. Tokioholic, om. caza
o. Nothwulf Belv, synt. 10.4.2010, i. Nicotinecall PB, om. Viivuska

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut omistaja

Ikuisuudelta tuntuneen "sadekauden" päätteeksi pääsimme vihdoin taas ratsastamaan kentällä. Halusin tottakai ensin koeajaa kentän, että se oli varmasti hyvässä kunnossa. Ja Paula sopisi siihen vallan hyvin, koska se ei pienistä vesilätäköistä välittele. Tamma oli itsekin tyytyväisen näköinen, kun sen ei tarvinnut olla enää neljän seinän sisällä. Se oli myös hyvin pirtsakalla päällä ja sain jopa pidätellä sitä alkuravien aikana. Halusin ottaa kaiken ilon irti tamman liikkeestä ja treenasin sen kanssa pohkeenväistöjä. Lopputunnista myös kävimme kerran läpi Kür-ohjelmaamme passage ja piaffe osuuden. Tamma oli mukavan rento ja lopuksi oli mukava vain ravailla letkeästi vähän pidemmillä ohjilla.

Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut omistaja

Voisiko sitä paremmin sateista päivää viettää kuin ratsastamalla kaikki hevoset läpi lämpimässä maneesissa ja kuunnella rauhoittevaa sateen lorinaa? Ei kai, varsinkaan kun alla on taitavia GP-tason ratsuja kuten Paula. Sen kanssa taas huomasi kuin reipas tamma oli. Vaikka matkalla tallista maneesin satoi kun ämpäristä kaatamalla, tamma vain käveli eteenpäin reippaasti ja oli heti valmis työntekoon. Ajattelin tänään vähän vaihtelun vuoksi työskennellä vähän rennommin. Treenasin tamman kanssa pääasiassa temponvaihdoksia, enkä mitään turhia vääntämisiä. Kerrankin oli myös aikaa työstää tamman vähän nihkeämpää laukkaa pidempään. Tamma liikkuikin mukavan letkeästi jo valmiiksi, koska tempoa oli pidetty jo muissakin askellajeissa. Oli mukava huomata, että vähän vanhempikin tamma oppii uusia temppuja ja kehittyy. Loppuveryttelyn ajaksi otin satulan tammalta pois ja ravailimme ja kävelimme rennosti ympäri maneesia.

Kouluvalmennus - valmentajana Gems

Paulan rapsakkuus ja kokemus tekivät tästä valmennuksesta oikein helpon. Tamma taisi tietää, mitä tuleman pitää, ja välistä mietin, että oliko siellä ratsastajaa ollenkaan mukana.. Jo verryttelyssä Paula haki oikeaa kokoamisastetta, liikkui ryhdikkäästi etuosa kevyenä. Kävitte hetken askellajeja läpi, ja sitten aloitimme avo- ja sulutaivutuksilla ravissa. Niin taivutukset kuin niiden jälkeen tekemänne tiukat väistöt sujuivat kuin tanssi, eikä käyntityöskentelyssäkään ollut moitteita. Välillä tunnuit keskittyvän enemmän omaan ratsastukseesi kuin suoritukseen, joten Paulan takapää jäi hieman pitkäksi suorilla urilla. Sekin korjautui helposti huomautuksesta. Laukoissa Paula hieman innostui, laukannosto peruutuksesta oli tamman mielestä niinkin ratkiriemukas, ettei se voinut vastustaa pientä sivulle heittäytymistä. Pelleilyt unohtuivat nopeasti, onneksi. Alun laukkatehtävät suorititte hieman hätäisesti ja näin Paula lipui jälleen hieman pitkäksi. Tammasi on osaava, mutta vaatii silti ratsastusta. Jahka saitte laukan oikein kootuksi ja oikealla tavalla eteenpäinpyrkiväksi, näyttivät liikkeetkin paljon paremmilta.

Kouluvalmennus - valmentajana Nintsu

Aloitimme alkuverryttelyn kevyessä ravissa kolmikaarista kiemurauraa kentän yli tehden. Kaarilla taivutimme tammaa hieman liioitellusti, mikä sujui ratsukolta hyvin. Paula oli herkkä ja vaikka se hieman kuumenikin laukkaverryttelyissä, pysyi se hyvin avuilla. Verryttelyiden jälkeen pidimme hetken hengähdyspaussin ja aloitimme sitten avotaivutuksilla ravissa. Paula oli hyvin verrytelty ja se oli hyvin ratsastajansa avuilla, joten avoissa ei ollut mitään vaikeuksia kummassakaan suunnassa. Siirtyminen laukkaan toi kuitenkin avotaivutuksiin hieman kiireisyyttä, mutta istumalla hieman liikettä vastaan, sait tamman koottua takaisin takaosansa päälle ja avot sujuivat taas ongelmitta. Avotaivutusten jälkeen menimme sulkua molempiin suuntiin sekä ravissa, että laukassa, mikä onnistui hyvin. Pienen käyntijakson päätyttyä siirryimme raviavosulkusiksakin pariin. Uralla avoa, siirtyminen sulkuun ja sulkua lähes keskihalkaisijalle, josta sulkua takaisin uralle ja siirtyminen takaisin avoon. Ensimmäiset kerrat menivät tehtävää hahmottaessa, mutta kun sait juonen päästä kiinni, alkoivat siksakit sujua aika mukavasti molempiin suuntiin. Paula pysyi hyvin tuntumalla ja kuunteli ratsastajaansa tarkkaavaisesti. Tammakin tuntui nauttivat haastavasta tehtävästä. Lopuksi teimme vielä laukassa sulkua keskihalkaisijalle, suoristus ja laukanvaihto ja sitten sulkua takaisin uralle. Tämä tehtävä sai Paulaan hieman ylimääräisiä kierroksia, mutta pidit keskivartalosi tiukasti paketissa eikä tammakaan lähtenyt kiirehtimään, vaikkei se ollutkaan tehtävässä yhtä levollinen kuin se oli ravissa ollut. Notkea ja kuuliainen tamma, vaikka laukassa hieman kuumenikin.

Kouluvalmennus - valmentajana Cannabia

Kun saavuin Hex Sporthorsesin pihalle, olit juuri taluttamassa Paulaa ulos tallista. Suunnistimme yhtä matkaa maneesille sillä ulkona satoi kaatamalla vettä. Maneesissa katsottiin tamman varustus kuntoon ja loikkasit tyylikkäästi tamman selkään. Pyysin sinua verryttelemään tamman itsenäisesti ravissa lyhyiden alkukäyntien jälkeen, sillä halusin saada jonkinlaisen käsityksen tamman liikkeistä ja ratsastettavuudesta. Tamma näytti erittäin kevyeltä ratsastaa ja kysyessäni asiaa sinulta olit samaa mieltä kanssani. Mietiskelin tovin minkä laista tehtävää haluaisin sinun tamman kanssa tekevän ja loppujen lopuksi päädyin perinteisiin kokoamisharjoituksiin. Itsenäisen lämmittelyn jälkeen pyysin sinua muutaman kerran molemmissa suunnissa laukkaamaan pääty-ympyrällä molempiin kierroksiin, jotta saataisiin tamman viimeisetkin solut hereille - tamma kun ei näyttänyt lainkaan piristyvän. Paula piristyikin toivotulla tavalla laukkaympyröistä, joten pääsimme varsinaisen tehtävän kimppuun. Pyysin sinua siirtymään toiseen maneesin päätyyn ympyrälle, jossa aloitettiin tahtävän tekeminen ravissa. Teimme harjoituksesta suhteellisen helpon, huolimatta hevosen tasosta. Pyysin sinua ravaamaan tamman kanssa niin suurta symmetristä pyöreää uraa kuin mahdollista ja pienentämään sitä hiljalleen niin että samalla kokosit tammaa. Aluksi harjoittelulla ei ollut tammaan kovin suurta vaikutusta, sillä tamma ei meinannut nousta ollenkaan "kuopasta" jonne olit sen päästänyt. Kun vihdosta viimein sait tamman hereille, kokoamaan itseään kunnolla ja nousemään hieman ylemmäs koko kropaltaan muuttui ratsastuksennekin huomattavasti ryhdikkäämmäksi ja kokoamiset onnistuivat hyvin. Kokoamisen jälkeen pyysin suurentamaan ympyrää ja hieman kasvattavan askelta niin että suurimmalla mahdollisella ympyrällä ravi olisi hieman enemmän "lisättyä". Harjoitus toistettiin ravissa ja laukassa kumpaankin suuntaan useamman kerran ja tehtävänanto meni perille niin hevoselle kuin ratsastajallekin :) Oikein hyvin meni ja saat olla ylpeä Paulasta, tamma omaa loistavan työmotivaation, kunhan sen saa ensin innostumaan.

Kouluvalmennus - valmentajana Jenna S.

Paulan kanssa tarkoitus oli harjoitella lähinnä piaffea. Alkuverryttelynä tehtiin paljon taivutuksia, jotka eivät oikein tahtonet sujua, mutta loppua kohden olivat jo oikein hyviä. Ratsukko sai ravata kenttää ympäri tehden voltteja ja muita ympyröitä hetken aikaa, ennen kuin saivat aloittaa piaffen harjoittelun. Tarkoitus oli tulla ravissa keskihalkaisijalle ja keskellä tehdä piaffe, tätä toistettiin muutaman kerran. Ensimmäisissä liike hieman karkasi, mutta viimeisissä harjoitteissa se sujui jo suhteellisen hyvin. Ratsukko sai vielä nostaa laukkaa ja laukata ympyröitä. Saitte paulan kanssa vielä vaihtaa laukkaa muutamia kertoja. Kun laukkaa oli nosteltu tarpeeksi, oli loppuravien paikka ja saitte tehdä vielä muutamia voltteja. Jonka jälkeen sauitte omatoimisesti kävellä loppukäynnit.

Kouluvalmennus - valmentajana Ansku

Aloitimme valmennuksen itsenäisellä verryttelyllä. Paula käveli todella kiireisesti sinun yrittäessä tehdä pohkeenväistöjä ja avoja. Neuvoin tekemään paljon puolipidätteitä, jotta Paula rauhoittuisi. Käynti alkoi näyttää jo lupaavalta. Ravissa Paula polki todella hyvin takaosallaan ja liikkui sopivan reippaasti eteenpäin. Ympyröillä se liirasi takapäätä ulos ympyrän kaarelta, neuvoin käyttämään ulkopohjetta. Laukkatyöskentely alkoi lupaavasti, mutta pikkuhiljaa Paula alkoi vain lisäämään ja lisäämään vauhtia. Käskin teidät ympyrälle, jossa sinun piti tehdä paljon puolipidätteitä ja vasta-asetuksia. Lopulta tamma alkoi toimia laukassakin oikein hyvin. Annoin teidän hengähtää 5 minuuttia, jonka jälkeen jatkoimme työskentelyä normaalisti. Valmennuksen ohjelma oli pohkeenväistöt jokaisessa askellajissa.
Aloitamme helpoista asioista, koska hevonen on minulle täysin vieras. Pohkeeväistö oli käynnissä todella kiireisen näköistä, joten pyysin sinua jälleen tekemään runsaasti puolipidätteitä ja olemaan itse rauhallinen istunnallasi.
Paula alkoi loppujen lopuksi toimimaan käynnissä oikein hienosti. Ravissa pohkeenväistöt sujuivat upeasti. Lopuksi aloitimme vielä laukkatyöskentelyn laukanvaihtojen kera. Pyysin nostamaan vasemman laukan ja tulemaan lävistäjälle ja vaihtaa laukan lävistäjän aikana 3 kertaa. Paula näytti hieman haparoivan, joten pyysin tulemaan uudestaan ja näyttämään tammalle selvemmät avut. Johan alkoi tapahtua. Sitten itsenäinen loppuverryttely. Itse pidin tammasta ja sen tavasta liikkua, oikein potentiaalinen ratsukko.

Kouluvalmennus - valmentajana Ansku

Valmennus alkoi jälleen itsenäisellä verryttelyllä. Olit ottanut neuvoni hyvin vastaan, sillä Paula ei luistanut enää ympyrältä ja laukassa pysyi todella hyvin paketissa, hienoa ! Tänään jatkoimme harjoittelua volttityöskentelyn sekä siirtymisien parissa.
Pyysin jatkamaan käyntiä ja tekemään jokaisen kirjaimen kohdalle voltit. Ensimmäinen volttisi oli turhan suuri, joten pyysin sinua pienentämään volttiasi hieman. Seuraavat voltit näyttivät jo sopivan kokoisilta. Paulakin käveli rauhallisesti eteenpäin.
Ravissa voltit sujuivat oikein hyvin. Paula ravasi reipasta ravia volttienkin ajan ja taipui todella hienosti. Sitten aloitimme työstää voltteja laukassa. Aluksi voltit tuottivat suuria hankaaluksia kun Paula alkoi siirtää laukasta raville.
Pyysin pitämään pohkeet kiinni ja tukemaan laukan pyörimistä. Hienosti sujui lopuksi. Sitten jatkoimme tehtävää käynti-laukka siirtymisillä. Käynnistä laukannostot sujuivat todella hienosti. Laukasta käyntiin siirtymiset olivat jotenkin töksähtäviä, ei näyttänyt hyvältä.
Pyysin sinua nostamaan uudestaan laukan ja siirtymään käyntiin ja siirrä Paula käyntiin ainoastaan istunnallasi. Ensimmäinen kerta meni hieman mönkään, mutta toisella kerralla sujui jo oikein hienosti. Tälläkin kertaa itsenäinen loppuverryttely, jonka aikana Paula venytti yvin eteen alas.

Kouluvalmennus - valmentajana Kaneli

Saavuit hevosesi Paulan kanssa Ivory Stablesiin pitämälleni valmennustunnille. Annoin ohjeeksi verrytellä itsenäisesti kaikissa askellajeissa. Ravissa piti kuitenkin tehdä paljon erilaisia taivutuksia ja usein suunnanvaihdoksia. Ravi olikin näin sivusta katsojan suusta kuultuna hienon ja ilmavan näköistä. Näki, että se oli mukavaa molemmille. Laukasta Paula oli kuitenkin aluksi vähän innostunut ja käskin sinun tekemään pari puolipidätettä. Parilla puolipidätteellä se rauhottui mukavasti. Pitkän verryttelyn jälkeen käskin antaa sille hetkeksi pitkät ohjat. Tämän jälkeen aloitettiin tekemään ravissa avo- ja sulkutaivutuksia. Harjoituksessa tultiin uraa toisen pitkän sivun uraa pitkin alussa avoja, jonka jälkeen tehtiin sen sivun keskellä pieni voltti ja jatkettiin siitä sulkua. Aluksi joko sinä tai Paula ette oikein tajunneet tehtävää, mutta kunhan selitin sen kerran läpi, niin seuraavalla kerralla se meni jo paremmin. Kun tehtävä näytti ensimmäisen kerran jälkeen menneen todella hyvin, päätin vielä työstää teillä lisäyksiä. Ensimmäisellä kerralla Paula reagoi apuihisi hiukan liian hitaasti ja käskin toistamaan harjoituksen uudestaan. Tällä kertaa sain nähdä komean lisäyksen. Saitte vielä tehdä pari suunnanvaihtoa ja samalla tarkkailin teidän laukanvaihtoja. Sekin sujui jo tuttuun tyyliin mallikkaasti. Tämän jälkeen sait loppuverkata ratsusi itsenäisesti. Kiitin teitä valmennustuokiosta.

VIRTUAALIHEVONEN

VIRTUAALITALLI
A SIM-GAME STABLE