ETUSIVUESITTELYHEVOSETTOIMINTAMUUTA

Rauffe Belv

Joudutte lopettamaan 1.11.2014 jalkavaivojen takia.

     

© Bob Tarr


Perustiedot

Nimi, Lempinimi Rauffe Belv, "Rafe" Rotu, Sukupuoli trakehnerin hevonen, ori
Syntymäpäivä, Ikä 10.11.2009, täällä (VARL) Väri, Säkäkorkeus musta, 170 cm
Painotus kouluratsastus (GP, 110cm) VH-tunnus VH06-021-8733
Omistaja Viivuska (VRL-00502) Kasvattaja Viivuska / Belvine
100 sijoitusta

KRJ-I-palkinto heinäkuun 2013 tilaisuudessa
27 (8+9+10) - 41 - 22 - 10 - 3 = 103 p.

Luonne

Rafe on hieman villi ja varsamainen ori, jolta ei tarmoa puutu. Se on hellyydenkipeä kuin pieni lapsi, vaikka varsa-ajat ovatkin jo ohi. Sen sydän on puhdasta kultaa, vaikka se osaakin aiheuttaa paljon vahinkoa ja katastrofaalisia tilanteita. (Kuten muutama päivä sitten se lähti käppäilemään omille teilleen ja vapautti kaikki hevoset tarhoista). Temppujensa jälkeen se käyttäytyy kuin enkeli, mikäs sen ihanampaa!

Hoitaessa Rafe on villi eikä tahtoisi pysyä aloillaan millään ilveellä - Moni on yrittänyt, mutta koskaan ei ole täydellinen harjaus onnistunut. Ongelmallista, mutta ei kukaan katsele vatsan alta...? Toivottavasti ainakaan, sillä ennen kisoja hevonen harjataan melkein väkisin, mutta vatsan alta ei koskaan ole päästy harjaamaan. (Viime kerralla taisi ori suuttua niin että repäisi itsensä irti ja lähti, eikä sitä saatu kiinni ajoissa. Sinne meni sekin kisa mutta onhan sentään opittu jotain).
"Hei haloo, ei kukaan tahdo että toisten vatsaa sorkitaan. Tahtoisit sä vai?" Rafe hörähtää kiukkuisesti.
"En, mutta sinä oletkin eri asia!"
"Ai olen vai? Mä en kommentoi!" kääntää takapuolensa kohti katsojiaan.
Kavioiden puhdistus on hankalaa mutta onnistuu jos jaksaa yrittää (arviolta 2-3 tuntia). Jalan saa kyllä ylös (jopa) puolessa tunnissa, mutta ori vetää sen ensin ylös ja pamauttaa saman tien jalan lattiaan. Moni ei onnistu, mutta kokemuksella täytyy kertoa, että vähitellen ori kyllästyy ja antautuu puhdistettavaksi. Näitä puuskia kannattaa käyttää hyväkseen, sillä muulloin on hoitaminen lähes mahdotonta.
"Kaavippa ite jollain koukulla jalkojas niin sitte näät miten ihanaa se on!" ori hirnahtaa.
"Edelleen pahalla päällä, toivotonta."
Satulan saa orille melko helposti, ainakin verrattuna muihin toimenpiteisiin. Normaalihevosen vauhdilla ei sille satulaa saa, mutta melkein. Alku menee aina hieman tepasteluksi ja satulaa on aina pakko hieman näykkiä (tämän takia Rafelle on kaksi eri satulaa, kisasatula ja harjoitussatula, harjoitussatula aivan naarmuilla).
Suitset ovat kammottava juttu monien hevosten mielestä, ja Rafenkin kohdalla täytyy sanoa, ettei se suitsiaan rakasta. Se katselee epäluuloisena ja miettii "otanko päähän vai enkö ota?". Joskus se päätyy ensimmäiseen vaihtoehtoon ja antautuu, tosin varsin vastahakoisesti. Viimeisen vaihtoehdon valitessaan ori on pahalla päällä, eikä yhteistyöstä tulisi muutenkaan mitään. Niinä päivinä kannattaa reilusti lähteä vain kävelylenkille. Kisapäivinä näitä tuulia ei onneksi ole vielä sattunut, mutta arvailujen mukaan vielä tullaan sählimään.

Yleisesti ottaen Rafe on ihan mukava ratsu. Se on herkkä ja taipuva, mutta kuumuu myös helposti. Se ei ole mikään helpoin hallittava mutta kun pysyy käsissä, mennään melko varmalla teholla. Tuolla teholla on voitettu kisat jos toisetkin, mutta sen päättyessä on myös hävitty. Se on täydellinen kilparatsu joka ei luovuta helpolla. Se ei osaa kuitenkaan lopettaa innostuessaan ja onkin varsin vaativa kun sille päälle sattuu.

Kouluratsuna Rafe ei ole mikään kärsivällinen, mutta se kuuntelee mitä ohjeita saa. Se taitaa vaikeat liikkeet vaikka silmät kiinni, mutta helpompia liikkeitä se ei tahtoisi tehdä millään ilveellä. Rafe on tarkka siitä mikä "on sille sopivaa, ja mikä ei". Jos pohkeenväistö on sen mielestä liian ala-arvoinen liike, ei sitä kannata edes tehdä, vaan se pitää jättää halveksuvasti väliin. Näin menee Rafen taktiikka, ja sitähän ei ymmärrä kukaan.
"Siis hei, se on liian helppo! Mä en alennu sellasen tasolle", heilauttaa Rafe kiukkusesti päätään.
"Niin just. Voi sinua höperöä.."
Vaikeimmat liikkeet kuten laukkapiruetit, piaffet ja passaget ovat Rafen mieliliikkeitä. Varsinkin kisoissa se näyttää todelliset taitonsa ja loistaa kuin parhain tähti. Silti se erehtyy kuten jokainen, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää. Mutta ori ei ole yhtään mielissään, jos se on ratsastaja joka möhlii. Harjoituksissa tai ilman, sen on pakko mennä täydellisesti. Joskus ratsastaja möhlii vain sillä, että laittaa ylleen väärän väriset ratsastushousut tai ainoastaan hiusklipsin, joka ei ole satualhuovan värinen! Varsinkin kisoissa tällainen on erittäin hirveää, joten kannattaa varustautua juuri oikean värisillä vaatteilla! Jo tuosta huomaa, että Rafe on hieman nirso.
"Miten niin nirso?"
"Et mitenkään. Mä en sanonu mitään..." (On se kyllä aika nirso, jos totta puhutaan)

Esteillä Rafe kuumuu hyvin helposti, eikä pysy käsissä millään. Se kyllä hyppää, mutta vauhtia kerääntyy liikaa ja pian lentää puomeja alas kuin vettä vain. Se hölmöilee ja sekoilee vaikka kykyjä voisi ollakin korkeampiin luokkiin asti. Rafe innostuu heti esteen nähdessään, ja tahtoisi sen hypätä, millä ilveellä tahansa. Usein se pomppii tarhojen aitojen yli, mikä on meistä hevosten "huoltajista" hyvin ärsyttävää. Mutta ei auta, se pitää käydä pyydystämässä.
Jonkin aikaa harkittiinkin, tehtäisiinkö Rafesta esteratsu. Pidemmän päälle se kuitenkin oli liian kärsimätön eikä voisi oikein menestyä. Testiksi kisattiin muutamat kisat, eikä menestyminen ollut oikein Rafen juttu. Joten esteet jätettiin suosiolla väliin, vaikka välillä niitä hypätäänkin ihan vain Rafen mieliksi.
"Hei onks toi este? Toi on este, mä haluun hypätä sen, mä haluun hypätä sen!"
"Rafe, ei nyt kun mä esittelen sut meidän vieraalle!"
"Mut kun mä haluun... Oikeen pitkällä uu:lla haluuuuun!"

Maastossa Rafe on virkeä ja haluaisi vain laukata ja laukata. Maastossa käyminen on hyvä kunnonharjoitus taktiikka, siellä varsinkin käsilihakset voimistuvat. Tähän syynä se, että pidättäminen kuuluu melko tärkeänä osana Rafen "rauhalliseen" metsälenkkiin. Rauhallinen Rafen mielestä, muiden mielestä vauhti on päätähuimaava. Mutta Rafe ei usko vaikka sille jotain sanoisikin, sillä sen käsitys "matelevan hidas" tarkoittaa meidän normaalivauhtista metsälenkkiä.
"Toi yks halus eilen mennä rauhalliselle lenkille ja sitä se sai!" Rafe ylpeilee.
"öhm... Sun rauhallinen taitaa tarkoittaa hallitsematonta täyttä kiitoa ympäri metsiä, vai...?

Kisoissa Rafe on tyynenrauhallinen. Se menee hyvin kuljetusvaunuun ja ulos, ilman minkäänlaisia ongelmia. Kisapaikalla kuntoon laittaminen ei ole sitten mitenkään helppoa, joten jo kotona kannattaa hoitaa harjaamiset sun muut perusteellisesti, mitä nyt vatsanalusta ei voi edes harjata. Lämmittelyssä ori lämpiää melko hitaasti, mutta lämmettyään se alkaa kuunnella hyvin ohjeita ja apuja. Radalla ori terästäytyy ja liikkeet ovat sulavaa kuin vesi. Kisakansan keskuudessa Rafe on saanut lisänimen "tuulenpuhuri", joka on samalla arvaamaton mutta joskus niin kaunista katsottavaa kun se kuljettaa ruskan lehtiä.
Rafe on huono häviäjä, eikä sitä voi kiistää. Palkintoringissä se loistaa, mutta jos ei sijoituttu, se syyttää kaikkia.
"Enhän!" ori protestoi.
"Miten niin? Viime kerralla hypit ja pompit kuin hullu kun et sijoittunut!"
"No sehän olikin sun vikas! Sä pilasit kaiken. Se olit sä!"
"Mitä mä oikeestaan tein?"
"Sun hiuspompulat oli väärän väriset!"

Sellainen on meidän Rafe, tai Rufus, miten vain haluaa nimittää. Käyttäytyy joskus kuin pieninkin pentu, mutta osaa tarvittaessa olla varsin aikuismainen. Ja elegantti kouluratsu, tietenkin!

Luonteen © Wamp.

Sukutaulu

i. Ringwraith PB KRJ-I, YLA2
trakehner, musta, 172 cm
ii. VIR MVA Ch Nazgûl KTK-III, KRJ-I
trak, m, 166 cm
iii. Witch-King (evm)
iie. Evil Faction (evm)
ie. VIR MVA Ch Cherri's Chick KRJ-III
trak, rn, 168 cm
iei. Fiderglaube (evm)
iee. Duellmodell(evm)
e. Rasberry Riannah RAH
trakehner, ruunikko, 166 cm
ei. Wenture Kick Step
trak, 163 cm
eii. Cuzher Joel (evm)
eie. Lady Eleona (evm)
ee. Free as a Seaserpant
trak, trn, 161 cm
eei. Lockness Monster (evm)
eee. Crack of Dawn(evm)

Sukuselvitys

Rafen isä, Ringwraith PB ei ole mikään hyväluonteinen ori, vaikka se omistaakin hurmaavan sydämen jos oikein tutustuu. Ringwraith PB eli Rodo on kisannut KRJ'n alaisissa kisoissa menestyksekkäästi 70 sijoitusta eikä ole vieläkään varmaa, jatkaako ori uraansa. Menestyksekkään orin aika jalostukseen on kuitenkin lähestynyt, sillä nyt kahden varsan turvin elelevä ori tulee luultavasti saamaan vielä jonkun varsan, eli saako Rafe vielä sisar- tai velipuolen? Sen voi vain aika näyttää.
Rafen isänisä, Nazgûl on VIR MVA Ch -arvonimellä palkittu hyväluonteinen suklaasilmäinen ori, ja aivan erilainen kuin Rodo ja Rafe. Nazgûl, eli tutummin Zane on sijoittunut huimat 72 kertaa KRJ'n alaisissa kisoissa. Sillä on neljä varsaa, jotka ovat kaikki menestyneet hyvin KRJ'n kisoissa.
Rafen isänisänisä, Witch-King oli suurikokoinen musta ori, joka omasi tulisen luonteen. Se kisasi toisinaan menestyksekkäästi ja toisinaan vähemmän menestyksekkäästi vaativia koululuokkia kotimaassaan Romaniassa. Jalostuspuolella Witch-King ei kuitenkaan ole koskaan ollut mikään suosittu, sillä se on tuntunut periyttävän enimmäkseen huonoja puoliaan.
Rafen isänisänemä, Evil Faction oli enimmäkseen jalostuspuolella pyörivä hyväliikkeinen mustanruunikko tamma, joka omasi liikkeidensä lisäksi sävyisän luonteen ja hienon sukupuu, jota kehtasi esitellä. Vaikka Evil ei itse kouluradoilla koskaan näyttäytynyt, sen suku oli silti täynä Grand Prixiin asti yltäneitä hevosia, jotka kaikki ovat omalla tavallaan tunnettuja; Carn Dûm, Arthedain... Ja monia muita.
Rafen isänemä, Cherri's Chick on säikky tamma, joka on loistanut myös omalta puoleltaan kouluratsastuksen jalossa maailmassa. Sillä on 41 sijoitusta vaativista KRJ'n alaisista luokista, ja se on tienannut niillä arvonimen laatuarvostelussa. KRJ-III palkittu tamma, hurmaava mutta säikky. Viisi jälkeläistä maailmassa, jotka kaikki ovat omalla tavallaan loistaneet. Toiset hieman tunnetumpina, kisakentillä kouluratsastuksen parissa, toiset oman tallinsa ruusuina ja ihanina päivänpaistajina.
Rafen isänemänisä, Fiderglaube oli 172-senttimetriä korkea trakehner ori. Se oli väriltään synkän musta, mistä se muistettiin pitkään vielä sen kisaamisuran päättymisen jälkeen. Musta ori voitti usein koulukisoja vaativissa luokissa, ja on monessa suhteessa täydellinen ori. Vaikkei omannutkaan mitään täydellistä luonnetta, se oli hyväliikkeinen, suvaitsevainen ja hyväsukuinen. Pienenä poikkeuksena ikävä tapa purra ja näykkiä. Fiderglaubella on viisi jälkeläistä, jotka kaikki ovat menestyneet ainakin kohtalaisesti.
Rafen isänemänemä, Duellmodell oli 161-senttimetriä korkea tamma, mustanruunikko trakehner. Se on kisannut melko paljon kouluratsastusta vaativissa luokissa. Tammalla on kolme melko hyvää jälkeläistä. Duellmodell ei ehtinyt saada enempää varsoja, vaikka omasi todella hyvän luonteen ja kauniit liikkeet. Se jouduttiin lopettamaan pahan ähkyn takia, mikä suretti koko tallin ilmapiiriä useamman viikon ajan. Sen yli kuitenkin päästiin, mutta Duellmodellista jäi kaikille hyvä muisto. Kaunis tamma, jolla on aina paikka sydämessämme.

Rafen emä, Rasberry Riannah RAH on 166-senttimetriä korkea trakehner tamma. Sillä on 59 sijoitusta KRJ'n alaisista kisoista, mutta omistajan mukaan määrä tulee vielä kasvamaan. Tamma tähtää KRJ'n laatuarvosteluun ja pyrkii mahdollisimman korkeaan palkintoon. Rasberry Riannah RAHilla eli Riinalla on tällä hetkellä kaksi varsaa Rafen lisäksi. Määrä saattaa vielä kasvaa toiseen suuntaan, kuka tietää...?
Rafen emänisä, Wenture Kick Step on rauhallinen ja kärsivällinen persoona, ja kerjää huomioita milloin vain - missä vain - miten vain. Se on kisannut hieman KRJ'n alaisissa kisoissa ja sillä on kolme varsaa. Niistä kaksi on sijoittunut kiitettävästi KRJ'n kilpailuissa. Wenture Kick Step tuskin enää jatkaa uraansa missään suunnassa, sillä orilla alkaa olla ikää jo melko paljon.
Rafen emänisänisä, Cuzher Joel oli menestynyt trakehner ori. Se niitti kunniaa kouluratsastuksen tasolta toiselle. Tummanruunikko ori oli kuitenkin luonteeltaan tulinen ja helposti kuumuva. Sillä riitti temperamenttia vaikka muille jakaa. Pienikokoinen ori hurmasi kaikki päättäväisellä asenteellaan kouluradoilla, ja vieläkin jotkut muistavat sen legendaarisen voiton juuri pahan sairauden jälkeen.
Rafen emänisänemä, Lady Eleona oli tavallinen ruunikko ja noin 160 senttiä korkea tamma, joka kisasi ihan mukavan määrän sijoituksia kouluratsastuksessa aikoinaan. Lempeäluonteinen tamma periytti kaikille kuudelle jälkeläiselleen rauhallisen luonteen, mutta useimpien varsojen isälinjan mukana periytyi myös tulisuutta ja ratsastuksessa kuumuminen kuului melkein jokaisen varsan luonteeseen.
Rafen emänemä, Free as a Seaserpant on melkoinen häslääjä. Se on ollut ainoastaan siitoskäytössä eikä ole hepeneitään liannut kouluratsastuksen monimutkaisilla kuvioilla. "Siirillä" on kokonaiset kahdeksan varsaa, joista suurin osa on kisannut ainakin jonkin verran. Heistä menestynein on Rafen emä, Rasberry Riannah RAH
Rafen emänemänisä, Lockness Monster oli hyväsukuinen tummanruunikko ori. Sillä on useita sijoituksia kouluratsastuksessa GP-tasolta. Se omisti myös ilkeän luonteen, jonka takia se sai ainoastaan kaksi varsaa. Kummatkin ovat siitoksen puolella käytettyjä, mutta kykyjään "Lokki" ei jalostuksen saralla jostain syystä periyttänyt ensimmäiselle polvelle. Syy on tuntematon, mutta onneksi varsat sentään saivat muualta kauniit liikkeensä, sillä niiden emät valittiin juuri rauhallisuuden ja taitojen vuoksi.
Rafen emänemänemä, Crack of Dawn oli ruunikko kaunis tamma. Se oli hyväluonteinen ja mukava tamma, joka teki kaikkensa ihmisen eteen. Crack of Dawn sijoittui useita kertoja kouluratsastuksessa, mutta omasi myös hyvät hyppääjän kyvyt. Crack of Dawn oli myös hyvä periyttäjä, sillä se sai useita varsoja, joista esimerkkinä Rafenkin sukutaulusta löytyvä Free as a Seaserpant.
kirjoittanut Wamp.

Kilpailukalenteri

Koulukilpailut - Vain sijoitukset

31.10.2009 - GP (Kutsu) 3/15
01.11.2009 - GP (Kutsu) 6/38
02.11.2009 - GP (Kutsu) 5/40
02.11.2009 - GP (Kutsu) 2/32
04.11.2009 - GP (Kutsu) 1/40
04.11.2009 - GP (Kutsu) 4/30
06.11.2009 - GP (Kutsu) 2/30
07.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
11.11.2009 - GP (Kutsu) 3/29
12.11.2009 - GP (Kutsu) 4/50
12.11.2009 - GP (Kutsu) 4/50
12.11.2009 - GP (Kutsu) 5/50
13.11.2009 - GP (Kutsu) 3/19
14.11.2009 - GP (Kutsu) 1/50
14.11.2009 - GP (Kutsu) 2/50
15.11.2009 - GP (Kutsu) 6/50
15.11.2009 - GP (Kutsu) 3/50
15.11.2009 - GP (Kutsu) 1/50
15.11.2009 - GP (Kutsu) 7/50
16.11.2009 - GP (Kutsu) 6/50
18.11.2009 - GP (Kutsu) 1/50
18.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
19.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
19.11.2009 - GP (Kutsu) 5/30
19.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
19.11.2009 - GP (Kutsu) 5/30
20.11.2009 - GP (Kutsu) 5/30
20.11.2009 - GP (Kutsu) 5/30
21.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
22.11.2009 - GP (Kutsu) 4/30
22.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
24.11.2009 - GP (Kutsu) 4/40
24.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
25.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
25.11.2009 - GP (Kutsu) 2/40
25.11.2009 - GP (Kutsu) 4/30
26.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
26.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
27.11.2009 - GP (Kutsu) 3/40
27.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
27.11.2009 - GP (Kutsu) 2/30
27.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
28.11.2009 - GP (Kutsu) 2/30
28.11.2009 - GP (Kutsu) 2/30
28.11.2009 - GP (Kutsu) 4/30
28.11.2009 - GP (Kutsu) 2/30
28.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
29.11.2009 - GP (Kutsu) 2/30
29.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
29.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
29.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
29.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
29.11.2009 - GP (Kutsu) 5/30
29.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
29.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
29.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
30.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
30.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
30.11.2009 - GP (Kutsu) 1/30
30.11.2009 - GP (Kutsu) 3/30
01.12.2009 - GP (Kutsu) 5/30
01.12.2009 - GP (Kutsu) 1/30
01.12.2009 - GP (Kutsu) 3/30
01.12.2009 - GP (Kutsu) 4/30
01.12.2009 - GP (Kutsu) 1/30
01.12.2009 - GP (Kutsu) 1/30
02.12.2009 - GP (Kutsu) 1/30
02.12.2009 - GP (Kutsu) 5/30
02.12.2009 - GP (Kutsu) 4/30
03.12.2009 - GP (Kutsu) 5/40
03.12.2009 - GP (Kutsu) 2/40
03.12.2009 - GP (Kutsu) 3/30
03.12.2009 - GP (Kutsu) 4/30
03.12.2009 - GP (Kutsu) 1/30
04.12.2009 - Int II (Kutsu) 5/30
04.12.2009 - GP (Kutsu) 3/30
04.12.2009 - GP (Kutsu) 1/30
04.12.2009 - GP (Kutsu) 1/30
05.12.2009 - GP (Kutsu) 1/30
05.12.2009 - GP (Kutsu) 1/30
05.12.2009 - GP (Kutsu) 4/30
05.12.2009 - GP (Kutsu) 4/25
05.12.2009 - GP (Kutsu) 4/25
05.12.2009 - GP (Kutsu) 1/25
05.12.2009 - GP (Kutsu) 1/25
05.12.2009 - GP (Kutsu) 1/40
06.12.2009 - GP (Kutsu) 5/30
06.12.2009 - GP (Kutsu) 2/30
06.12.2009 - GP (Kutsu) 5/30
06.12.2009 - GP (Kutsu) 2/30
06.12.2009 - GP (Kutsu) 3/30
06.12.2009 - GP (Kutsu) 2/30
06.12.2009 - GP (Kutsu) 4/30
06.12.2009 - GP (Kutsu) 2/30
06.12.2009 - GP (Kutsu) 2/30
06.12.2009 - GP (Kutsu) 5/30
06.12.2009 - GP (Kutsu) 3/25
07.12.2009 - GP (Kutsu) 3/30
07.12.2009 - GP (Kutsu) 3/30
10.12.2009 - GP Special (KRJ Cup) 7/215

Näyttelyt (VNT + NJ, vanhoilla kuvilla)

15.11.2009 - trakehneroriit (Kutsu) RC

01.12.2009 - trakehneroriit (Kutsu) LKV5, KUMA, JS
03.12.2009 - trakehneroriit (Kutsu) JS
04.12.2009 - trakehneroriit (Kutsu) KUMA, JS
09.12.2009 - trakehneroriit (Kutsu) JS
12.12.2009 - trakehneroriit (Kutsu) LKV5, KUMA, JS
16.12.2009 - trakehneroriit (Kutsu) LKV5, KUMA, JS

Jälkeläisinfo

Rauffe Belv periyttää jälkeläisilleen: ruunikko väri, hellyydenkipeä luonne, hieman kuumuva ratsastaessa, taitava vaikeissa koululiikkeissä, tyynenrauhallinen kisaratsu.

Rauffe Belv ei ole enää siitoskäytössä.

Jälkeläiset

o. Herr Rafael O'Kalász, synt. 17.08.2012, e. Rosenheim's Heidemarie, om. Gibran
t. Nemesis PB, synt. 07.08.2012, e. Nerdanel PB, om. Viivuska
o. Sacellum Hexen, synt. 24.05.2012, e. Sampetra PB, om. Jaana K
t. Orleans F, synt. 12.02.2012, e. G.G Miss You, om. Bino
t. Myrtle Monroe, synt. 21.02.2012, e. Miss Me? 'If, om. pii
t. Renewing W!, synt. 11.11.2011, e. Serpentia W!, om. rukkanen
o. Dark Angel HD, synt. 15.11.2009, e. Milk-Cocoa Rox, om. Wamp

Päiväkirja

Kouluvalmennus - valmentajana Sabina

Olin jo aijemmin kuullut että Rafe kaipaa hieman potkua helpoimmissa asioissa, joten tänään aloittaisimme aivan alusta. Ensimmäisenä ratsukko sai tehtäväksi tehdä muutaman taka- ja etuosakäännöksen. Pienen tahtojen taistelun jälkeen ori taipui kuuliaisesti ratsastajansa tahtoon ja jatkoimme siirtymisillä peruutuksesta laukkaan. Todella reippaasti eteenpäin pyrkivä ori toimi tässä harjoituksessa oikein mallikelpoisesti, joten kokeilimme vielä helpompia juttuja. Käyntiavojen ja sulkujen jälkeen kehotin ratsukkoa piaffeen ja siitä passageen. Silmiinnähden haasteista nauttiva ratsukko teki nappisuorituksia siirtymisissään ja ansaitsi vielä vastalaukkaympyrät sekä muutaman laukanvaihdon ennen loppukäyntejä.

Kouluvalmennus - valmentajana Mari H

Rafe tepasteli innokkaan näköisenä maneesiin. Autoin Viivuskan orin selkään ja sitten ratsukko aloitti itsenäisen lämmittelyn. Viivuska jätti heti helpoimmat liikkeet taka-alalle, ja muutaman siirtymisen jälkeen aloitti heti sulkutaivutuksella ravissa. Rafe meni ihan nätisti, vaikkakin vauhtia olisi piisannut huomattavasti enemmän. Ratsukko teki vielä sulkua toiseenkin suuntaan ja sitten otettiin laukkaa. Rafe oikein ampaisi liikkeelle, joten käskin hiljentämään ja ohjaamaan orin ympyrälle. Ympyrällä Viivuska työsti hetken orin ravia niin, että se hiukan rauhoittui ja kuunteli apuja. Sitten laukan nosto otettiin uusiksi ympyrällä. Rafe ampaisi taas vähän, mutta koska nosto oli kuitenkin huomattavasti parempi, annettiin orin laukata hetki vähän vauhdikkaammin maneesia ympäri. Hetken kuluttua oli aika hiljentää raviin, vaihtaa suunta ja ottaa laukkaa myös toiseen suuntaan. Alkuverryttelyn jälkeen alettiin tosi toimiin. Rafen kanssa harjoiteltaisiin laukanvaihtoja ja piaffe-passage siirtymisiä. Aloitimme laukanvaihdoilla. Ratsukko teki laukanvaihdot keskihalkaisijalla. Ensin tehtiin vaihdot joka kolmannella, sitten joka toisella ja lopulta joka askeleella. Alkuun Raffe oli vähän levoton, ja vaihdot olivat aika tökkiviä ja välillä orin takapää jäi jälkeen eikä vaihdoista tullut mitään. Pieni herättely takajaloille ja vaihdot sujuivat heti paljon paremmin. Pikku hiljaa Raffe myös hiukan rentoutui, jolloin vaihdoista tuli sujuvampia. Piaffe-passage siirtymiset onnistuivat hienosti, kun juuri takajalat olivat hereillä. Raffen kanssa tehtiin vain muutama siirtyminen kerrallaan, välissä tehtiin jotain muuta ja sitten taas siirtymisiä. Muutamien toistojen jälkeen siirtymiset hipoivat jo täydellisyyttä, joten valmennus lopetettiin siihen. Vielä loppuverryttely ja ratsukko pääsi levähtämään.

Kouluvalmennus - valmentajana Nintsu

Rafella ei sattunut ihan paras päivä valmennukseen. Alkuraveissa se oli kireä kuin viulunkieli ja oli ehdottomasti sitä mieltä, että siihen ei saa koskea. Pidäte tai pohjeapu saivat oriin heti pukittamaan ja loikkaamaan suuntaan X, joten töitä oli luvassa. Aloitimmekin työskentelyn ratsastamalla oritta eteen-alas reipasta, isoa ravia pitkin uraa. Aina, kun ori jännittyi tai alkoi kiukutella, ratsastimme sitä eteenpäin ja kun se totteli, annoimme sen venyttää kaulaansa pidemmäksi ja alemmaksi. Homma kuulosti yksinkertaiselta, mutta se ei ollut sitä. Vaihtelimme suuntaa ja välillä ori rentoutuikin ja väläytteli hienoa liikettään, mutta sitten se taas keksi jonkin kiukuttelun aiheen ja jännittyi. Pikkuhiljaa työ alkoi tuottaa tulosta ja parinkymmenen minuutin ravailun jälkeen Rafe ravasi suurimman osan aikaa tahdikkaasti eteen-alas venyttäen. Nostimme laukan ja teimme laukassa isolla ympyrällä hieman samantyyppistä tehtävää kevyessä istunnassa. Haimme oriille pidempää kaulaa ja matalempaa muotoa, sekä laukkaan rentoutta. Apuna käytimme kaarelta ulos asettamista, joka saikin Rafen yllättävän nopeasti rentoutumaan. Samaa tehtävää myös toiseen suuntaan ja tuloksena oli aika mukavannäköistä laukkatyöskentelyä ratsukolta. Koska oriilla oli tänään huono päivä, emme alkaneet vääntää mitään kovin vaikeaa, vaan tyydyimme avotaivutukseen. Teimme pitkät sivut avoa hieman pidemmällä ohjalla ja liioitellusti taivuttamalla kaulaa. Haimme pidempää ja matalempaa muotoa, emme niinkään kaunista avotaivutusta. Välillä ori meinasi palata "älä kokske minuun"-tilaan, mutta ratsastamalla sitä hetken aikaa kevyessä ravissa eteen-alas ympyrällä, saimme Rafen taas hyväksymään ratsastajan avut. Avotaivutukset alkoivatkin pikkuhiljaa sujua ravissa molempiin suuntiin ja yhden erittäin rennon ja tahdikkaan taivutuspätkän jälkeen päätimme yhteistuumin ratsastajan kanssa päättää valmennuksen. Hienosti liikkuva ori, joka kaipaa vielä hieman lisää kuuliaisuutta ja yhteistyöhalukkuutta.

Kouluvalmennus - valmentajana Laura M

Saavuin maneesiin samaan aikaan Viivuskan ja Rafen kanssa. Kehotin Viivuskaa verryttelemään oria hetken itsekseen jotta näen hieman sen liikkeitä ja ratsastajan asentoa. Verryttelyjen jälkeen aloittettiin hiomaan täyttä piruettia kunnolliseksi. Rafen puolesta piruetti sujui oikein mallikkaasti, Viivuskan tulee vain muistaa pitää istunta rauhassa ja olla jarruttamatta sisäohjalla. Kun piruetti oli likimain täydellinen siirrytiin siksak-sulkutaivutuksiin. Viivuska sai kannustaa oria jonkun verran ennenkuin taivutus oli kunnollinen. Loppua kohden molemmat, sekä ratsastaja että hevonen, paransi loistavasti. Annoin luvan alkaa loppuverkkailemaan ja samalla annoin itse pienen palautteen tunnista. Kotiin treeniksi silloin tällöin piruetin treenaamista sekä siksak-sulkutaivutusta, ne oli hieman hukassa ja ilmeisesti olleet vähemmällä treenauksella.

Kouluvalmmenus - valmentajana Nintsu

Aloitit verryttelyä kevyessä ravissa eteen-alas ratsastaen. Rafe liikkui heti alussa isosti ja rennosti, mutta tarkkaile takaosan aktiivisuutta myös verryttelyssä! Muutamalla puolipidätteellä korkealle koulutettu oriisi muisti kasata takajalkansakin mukaan ja alkuravi näytti erittäin hyvältä. Laukkojen jälkeen siirryimme päivän tehtävään, ihan tuiki tavalliseen pohkeenväistöön. Rafe osoitti heti mieltään käyntiväistön ala-arvoisuudesta, mutta pienellä venkoilulla ori taipui lopulta astelemaan kuuliaisesti ristiin ja sivulle molempiin suuntiin. Ravissa emme tehneetkään tavallista väistöä, koska ne näyttivät Rafea kyllästyttävän, vaan teimmekin siirtymisiä väistössä. Aluksi vain ravi-käynti-ravi-siirtymisiä ja niiden onnistuessa hyvin, ravi-laukka-ravi-siirtymisiä, jotka osoittautuivatkin vaikeammiksi. Siirtymisillä väistössä saat oriin molemmat kyljet kantamaan, jolloin ratsu kevenee edestä. Lopputulos Rafen kanssa olikin hieno ja ori oli suuresta koostaan huolimatta kevyt ja hienosti liikkuva.

Kouluvalmennus - valmentajana kitatin

Viivuska ja Rafe saapuivat maneesiin juuri samoihin aikoihin kuin minäkin. Suljin ovet ratsukon perästä, ja heti alkuun sain ärtyneitä silmänmuljauksia suurelta mustalta orilta. Viivuska kertoi orinsa olevan hyvinkin persoonallinen tapaus, ja varoitti minua, että liian helpot tehtävät eivät tämän ratsukon kanssa toimisi. Annoin ratsukon suorittaa itsenäisen alkuverryttelyn. Välissä kuitenkin huomautin Viivuskaa muutamista pikkuasioista, kuten katseen kohdistamisesta ja ulkopohkeen tuesta. Eikä aikaakaan, kun hyvin verrytelty ratsukko oli valmis tunnin harjoituksiin. Aloitimme harjoitukset käynnissä. Muutama helppo takaosankäännös, ja sitten ravilisäyksiä. Ori näytti taasen tuhahtavan tehtäville, joten pyysin ratsukolta suoraan koottua ravia. Kootusta ravista piti tehdä jokunen piaffepätkä ja sitten passagella lävistäjälinjalle. Viivuska ratsasti oriaan hienosti ja pehmeästi, ja vaativat liikeet sujuivat hyvinkin helposti. Laukkatyöskentelyssä pyysin ratsukolta muutamia piruetteja ja laukanvaihtoja askeleessa. Hienosti koulutettu ori tiesi selvästi mitä teki, ja molemmat tehtävät sujuivat hyvin ja hätiköimättä. Lopuksi ratsukko näytti minulle vielä upeita siirtymisiä kootun käynnin ja lisätyn laukan välillä. Hienoa työskentelyä molemmilta, huomaa kyllä, että kyseessä on vaativan tason kouluhevonen!

VIRTUAALIHEVONEN

VIRTUAALITALLI
A SIM-GAME STABLE