ETUSIVU         ESITTELY         SIITOSORIT         KILPAILEVAT ORIT         TAMMAT         TOIMINTA         SÄHKÖPOSTI

Penarwen BE - MUISTOSIVUT

                 

© Viivuska

Perustiedot

Nimi, Lempinimi Penarwen BE, "Wenni" Rotu, Sukupuoli ratsuponi (rp x rp, 62,5%), tamma
Syntymäpäivä, Ikä 12.2.2008, täällä (VARL) Väri, Säkäkorkeus ruunikko, 140 cm
Painotus yleis (He A, 110cm) VH-tunnus VH04-029-2694
Omistaja Viivuska (VRL-00502) Kasvattaja Viivuska / Belvine
YLA2, ERJ-I, KRJ-II, ERL-III, RPL-II, 101 sijoitusta

Yleislaatuarvostelun marraskuun (2011) tilaisuudessa YLA2-palkinto
16 + 45 + 26 + 35 = 122

ERJ-I-palkinto marraskuun (2011) tilaisuudessa
9 + 51 + 16 + 15 + 9 = 100

KRJ-II-palkinto huhtikuun (2012) tilaisuudessa
15 (5+5+5) - 30 - 20 - 10 - 8 = 83

ERL-III-palkinto tammikuun (2012) tilaisuudessa
76,03 % (100 - 46,67 - 65 - 74 - 70 - 58)

RPL-II-palkinto helmikuun (2011) tilaisuudessa
5 + 7 + 15 + 15 + 0 + 7,2 = 49,2

Luonne

Wenni on hassun hauska ponitamma. Sillä riittää kyllä energiaa ja innostusta keksiä kaikenlaisia jekkuja hoitajan pään menoksi, mutta kaikki outo ja ihmeellinen pelottaa. Tammaa voi hyvin sanoa arkajalaksi; väärän väristä postilaatikkoa täytyy lähteä karkuun, hoitajan outoa lippistä täytyy katsoa silmät pyöreinä ja rätisevää polkupyörää, no, siitä ei sitten puhutakaan. Yleisesti Wennia voi luonnehtia höpsöksi ja välillä todella ponimaiseksi tammaksi, mutta jolla on kuitenkin sydän paikallaan.

Hoitaessa Wenni on utelias ja sympaattinen poni. Omassa ja turvallisessa karsinassaan se uskaltaa olla oma itsensä ja tehdä hoitajan homman mahdollisimman vaikeaksi. Tai niin ainakin Wenni itse luulee, kun se yrittää pitää pään mahdollisimman alhaalla kun hoitaja harjaa jo jalkoja. Oikeastaan Wennin puuhat vain huvittavat ja aiheuttavat naurun purskahduksia silloin tällöin. Kuitenkin rennon jääräpäinen tamma osaa myös olla joskus pelkuri. Välillä se säikkyy vaikka mikä ja joskus ei sitten mitään. Välillä Wenni keksii jotain säpsähdettävää, kuten viereisessä karsinassa oleva tallityöntekijä, joka putsaa kyseistä karsinaa. Joskus taas tuntuu, ettei haittaa vaikka tallin vieressä olisi ampumarata. Uteliaisuus tulee hyvin esille siinä, että harjat täytyy aina haistella todella tarkasti, ennen kuin hoitaja saa niitä käyttää. Jos hoitaja vain suinpäin ryhtyy harjaamaan ilman, että on ensin näyttänyt harjoja ja antanut Wennin haistella niitä, niin tamma kyllä ilmoittaa heti, ettei kaikki ole hyvin. Kaikenlaisia on nähty, mutta yleisin on se, että tamma kavahtaa karsinan nurkkaan, eikä anna hoitajan tehdä enää mitään. Kaviokoukkuakin pitää tarkkailla ankarasti samalla, kun hoitaja putsaa Wennin sirot kaviot. Kavioiden putsaus sujuu onneksi ongelmitta, kunhan hoitaja ei käytä liian ronskeja otteita. Jouhien putsaus on Wennin kanssa ensisijaisen tärkeätä, koska tamma helposti ärsyyntyy siitä, jos sen häntä on huonosti. Monesti ihmettelee, että mitä tuo prinsessa nyt haluaa kun se ei suostu tulemaan ulos karsinasta kun ollaan maneesin lähdössä. Mutta silloin yleensä muistuu mieleen, ettei sen häntä ole vielä silkin sileä ja harjausta pitää vielä jatkaa. Pään harjaamisessa pitää myös muistaa olla aika hellävarainen, koska tamma helposti säpsähtelee ja ärsyyntyy, jos sitä liian kovalla harjalla tai liian kovakouraisesti harjaa.
Varusteiden laitto sujuu useimmiten ilman mitään suurempia ongelmia. Satulasta Wenni ei oikeastaan yhtään välitä, mutta satulavyön kiristäminen on ehdottomasti haastavin osuus Wennin varustamisessa. Tamma on itse mestari pullistelussa, kun joskus satulavyötä ei välttämättä saa edes kiinni, vaikka se muuten menisi helposti kireällekin. Silloin pitää vain kärsivällisesti yrittää tai käydä vähän kävelyttämässä tammaa, että se unohtaa pullistelun. Suitsien laitto on Wennin kanssa ärsyttävää taiteilua. Se ei ikinä pidä päätänsä hetkeäkään paikallaan. Joko se on liian ylhäällä tai ärsyttävästi niin alhaalla, että hoitajan pitää melkein mennä istumaan karsinan lattialle. Kuitenkin, kunhan hetken on Wennin kanssa takunnut, niin se luovuttaa ja ottaa kuolaimet kiltisti suuhunsa.

Wenni on todella helppo ja miellyttävä ratsastaa. Sen kanssa ei tarvitse, yllättävä kyllä, tapella yhtään vaan se tekee pyydettävät asiat siististi ja tasaisesti. Wenni on myös mukavan herkkä, mikä joko auttaa tai vaikeuttaa ratsastusta. Osaavan ratsastajan kanssa Wenni ei tuota mitään ongelmia, vaan molemmat sekä tamma että ratsastaja saavat tyytyväisesti työskennellä. Kuitenkin vähän epävarman ratsastajan kanssa Wenni osaa myös olla hankala, jos se huomaa, ettei ratsastaja ole ihan mukana. Suustaan Wenni on ehdottomasti herkempi, eikä vaadi kuin pieniä apuja. Pohjeavutkin se ymmärtää hyvin ja ei vaadi suuria muutoksia istunnassa tai jaloissa kun se jo ymmärtää mitä pitää tehdä. Kuitenkin joskus Wenninkin kanssa tarvitsee käyttää raippaa, jos sillä on vähän nihkeämpi päivä. Wennillä on helppoja päiviä ja sitten on niitä huonompia päiviä. Toisena päivänä säikytään kaikkea liikkuvaa, seuraavana päivänä mennään vaan kuin ei olisikaan, ja sitten kolmantena päivänä ei ylitetä edes maapuomia, jos ei huvita. Wennin kanssa pitääkin osata myös olla kärsivällinen. Vaikka Wenni onkin helppo ratsastaa, se silti osaa testata ratsastajaansa ja vaatii osaavan ratsastajan.
Wennillä on lennokkaat ja miellyttävät askeleet, jotka se on pääasiassa perinyt emältään. Näyttävyyden liikkeisiinsä se on taas saanut isältään. Näiden yhdistelmänä syntyy, todella luontevat ja sujuvat liikkeet, joissa on sekä helppo istua ja joita on ilo katsoa. Käynti on reipasta, mutta ei kuitenkaan liian kiireistä. Se liikkuu luontevasti hyvin eteenpäin ja askeleet ovat rentoja. Tamman muoto pysyy myös hyvin kasassa ja tempo on tasaista. Ravi on hieman pomputtavaa, mutta kuitenkin helppo istua, sen takia, että se on tasaista. Liike suuntautuu hyvin eteenpäin ja Wenni työskentelee ravissa myös mielellään takaosallaan. Joskus syntyy epätasaisuutta, jos tamma kyllästyy kun se on joutunut työskentelemään pitkään. Tamma laukka on kuin luotu esteradoille. Se on sujuvaa ja helposti säädeltävää. Wenni osaa laukata niin pientä ja koottua kuin pitkää ja vauhdikasta ilman ongelmia tilanteen mukaan. Laukan säädeltävyys näkyy myös siinä, että tamma osaa laistavasti pitää itsensä tasapainossa tiukoissakin tilanteissa esteradoilla säätelemällä laukkaansa.

Kouluratsuna Wenni on aika haastava, koska se kyllästyy helposti. Noin tunti koulutreeniä menee vielä hyvin ja ilman ongelmia, mutta jos tamma joutuu yhtään sen enempää työskentelemään ja tympääntyy ja alkaa tapella vastaan. Siksi tamman kanssa onkin tärkeää, ettei yritä ajan kanssa pakottaa tammaa tekemään jotakin tehtävää. Se vaan pahentaa asiaa ja tehtävä on taas vaikeampi seuraavalla kerralla. Kuitenkin sen noin tunnin ajan tamma on oikein miellyttävä kouluratsu. Se liikkuu reippaasti ja rennosti heti alusta asti, eikä siltä tarvitse vaatia liikaa kun se jo liikkuu hyvässä muodossa ja takaosakin mukana. Tamma on myös hyvin taitava, ja osaa paljon, vaikka sen kärsivällisyys ei aina riitä pidempään treeniin. Se oppii uusia asioita helposti ja sen kanssa on myös ratsastajan mukava opetella uusia asioita, kun tamma haluaa miellyttää ja tekee töitä mielellään. Wenni kuuntelee hyvin ratsastajaansa, eikä sitä häiritse yhtään ulkopuoliset asiat, varsinkin jos ratsastetaan maneesissa. Parhaimmillaan lisätyissä askellajeissa, joissa se saa oikein näyttää elastista ja lennokasta liikettään.
Esteillä Wenni on kuitenkin ehdottomasti parhaimmillaan. Wenni tykkään niistä myös itse ja sillä on myös hyvä hyppykyky. Myös sen rohkea ja utelias luonne auttavat paljon kun hypätään esteitä. Aina kun tamma näkee esteen sen korvat nousevat pystyyn ja sen lihakset jännittyvät. Tuntuu usein, että Wennin mielessä pyörii vain ajatuksia esteistä, eikä mikään muu sitä kiinnosta. Wennillä on hyvä tekniikka ja se tykkää mielellän hypätä vauhdilla ja korkealta. Tamma ei paljon puomeja tiputtele tai edes kolisuttele vaan mielellään hyppää ilmavaralla. Wenni pysyy myös aina hyvin hallinnassa ja hyvässä tasapainossa vaikka vauhtia olisikin enemmän kuin laki sallii. Usein Wennin meno näyttääkin hurjemmalta mitä se itse asiassa satulaan tuntuu. Kuitenkin tamma on niin varmajalkainen ja itsevarma esteillä, ettei sitä haittaa vaikka vähän kauaskin jäätäisiin esteistä. Se mielellään korjaa omia ja ratsastajan virheitä ihmeellisillä hypyillä. Tamma on myös pienen kokonsa takia loistava pienissä väleissä ja tiukoissa tehtävissä. Wenni ei myöskään pelkää minkäänlaisia esteitä vaan menee mistä vaan yli.
Maastossa Wennin jännittää aluksi aina paljon ja säpsyilee todella helposti. Mutta kun se saa tutun ihmisen kanssa rauhassa mennä, eikä sitä pakoteta mihinkään, sen jännitys pikku hiljaa katoaa. Silloin Wennin kanssa on todella mukava mennä maastossa, koska se on hyvin varmajalkainen, mutta samalla myös tarkka mihin astuu. Sille käy kaikenlainen maasto, ihan asfaltoidulla tiellä kuin tiheässä ryteikössä. Wennillä voi maastoilla niin yhdessä kuin kaverinkin kanssa, mutta kun sillä on kaveri mukana niin silloin se ei aluksi jännitä niin paljon.

Kisoissa Wenni on myös aluksi todella jännittynyt. Varsinkin jos mennään aivan uuteen paikkaan kilpailemaan, tamma ei millään meinaa pysyä nahoissaan. Se säheltää ja säikkyy milloin mitäkin. Mutta kun se saa hetken aikaa keskittyä verryttelyyn niin jännitys yleensä katoaa. Wennin kanssa ei kannata kuitenkaan liikaa verrytellä, varsinkin koulukisoissa, että sen motivaatio ja kärsivällisyys riittävät myös itse kilpailusuoritukseen. Wennin kanssa kannattaakin paljon vain kävellä, ettei se ehdi keskittyä turhanpäiväisyyksiin seisomalla vaan paikallaan. Wennin kanssa kilpailusuoritus menee milloin hyvin milloin vähän huonommin. Wenni ei ole mikään täydellinen suorittaja, mutta mitään emämunauksiakaan siltä ei tule. Se on tasainen ja luotettava kilpailuratsu. Kisojen jälkeen Wenni on jopa ärsyttävän energinen, verrattuna siihen paljon se on jo saanut tehdä.
Wennin lastaaminen on yllättävän helppoa, onneksi se ei ole perinyt emänsä ominaisuuksia lastauksessa. Se ei paljon erilaisia kuljetusautoja jännitä vaan menee oikeastaan minne tahansa sisälle varmasti ja kiltisti. Kuitenkin Wennilla pitää olla aina kaveri mukana, muuten se alkaa kesken matkan riehumaan kuljetusautossa tai trailerissa.
Wennin taluttaminen on aina pientä säätöä täynnä. Joko se säikkyy tai se on älyttömän kiinnostunut kaikista kivistä, lätäköistä ja heinätupsuista sen matkan varrella. Tammaa onkin mahdoton saada kauhealla kiireellä talliin vaan aina pitää varata tarpeeksi aikaa tamman taluttamiseen sisälle. Muuten tamma ei ikinä karkaile, mutta se vaan on aina niin kiinnostunut ympäristöstään kuin olla ja voi.
Jos pitää mainita joku asia mitä Wenni pelkää aivan kauheasti, niin se on eläinlääkäri. Wenni on melkein mahdoton tutkia ja siksi se pitää aina jollakin aineella saada rauhoitettua, että se edes jotenkin saadaan tutkittua. Pienemmät toimenpiteet saadaan hoidettua myös, kunhan ollaan tarpeeksi nopeita. Kengittäjän asiakkaana Wenni on taas ihan normaali eikä se aiheuta mitään ongelmia.

Sukutaulu

i. VIR MVA Ch Missway's Playtime
ratsuponi (wb x rp, 75%), ruunikko, 137 cm
ii. (VIR MVA) Ch Showtime VWY-III, YLA3 †
wb, km, 166 cm
iii. Lynnwood Zookey (evm)
iie. Lady Octavia (evm)
ie. VIR MVA Ch Dümfara Senat KTK-III, ERJ-III, YLA2, KRJ-II †
rp (rp x rp, 50%), rn, 143 cm
iei. Wef (evm) [nf x ox, 50%]
iee. Vuuli (evm) [nf x ox, 50%]
e. E.R Considerado YLA3, ERJ-II †
ratsuponi (rp x p, 50%), tummanpunarautias, 144 cm
ei. Westwind Bringen
rp (hann x nf, %), km, 142 cm
eii. Beleidigung (evm)
eie. Wunderschön Ausruf (evm)
ee. Sundance Pernilla, muistosivut
rp (hann x wb, 50%), rt, 145 cm
eei. Sundance (evm)
eee. Perla (evm)

Sukuselvitys

-

Kilpailukalenteri

Estekilpailut - Vain sijoitukset (63 sijoitusta)

1.12.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 2/40
1.12.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 3/40
30.11.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 3/40
28.11.2009 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 6/40
25.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 5/40
25.11.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 3/40
25.11.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 5/40
24.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 4/40
24.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 3/40
24.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 6/40
24.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 1/40
24.11.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 3/40
23.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 5/40
23.11.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 3/40
22.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 4/40
22.11.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 3/40
21.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 3/40
21.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 6/40
21.11.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 3/40
21.11.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 3/40
20.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 3/40
20.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 5/40
19.11.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 1/40
3.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 4/50
1.11.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 2/50
18.8.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 3/100
11.8.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 3/27
20.8.2009 - KUTSU - 110 cm (ERJ) - 5/100
7.7.2009 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 4/18
29.6.2009 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 3/66
21.6.2009 - KUTSU - 60 cm (ERJ) - 3/30
20.6.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 5/30
15.6.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 3/30
31.5.2009 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 5/100
16.5.2009 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 4/18
26.3.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 2/47
31.1.2009 - KUTSU -100cm(ERJcup)- 2/144
22.1.2009 - KUTSU - 60 cm (ERJ) - 3/37
21.1.2009 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 3/50
18.1.2009 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 6/41
18.1.2009 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 9/100
18.1.2009 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 6/50
17.1.2009 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 1/50
17.1.2009 - KUTSU - 60 cm (ERJ) - 2/37
17.1.2009 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 1/60
16.1.2009 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 1/60
15.1.2009 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 7/60

12.12.2008 - KUTSU - 110 cm (ERJ) - 4/73
23.11.2008 - KUTSU - 50-60 cm (ERJ) - 2/35
20.11.2008 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 1/18
13.11.2008 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 7/88
2.11.2008 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 6/47
23.10.2008 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 1/43
20.10.2008 - KUTSU - 70 cm (ERJ) - 4/55
18.10.2008 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 6/39
16.10.2008 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 2/64
13.10.2008 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 5/39
21.9.2008 - KUTSU - 50 - 60 cm (ERJ) - 2/40
14.9.2008 - KUTSU - 80 cm (ERJ) - 5/40
15.8.2008 - KUTSU - 90 cm (ERJ) - 1/24
10.8.2008 - KUTSU - 100 cm (ERJ) - 4/31
15.6.2008 - KUTSU - 100cm (ERJ) - 5/29
12.6.2008 - KUTSU - 90cm (ERJ) - 6/148

Koulukilpailut - Vain sijoitukset (30 sijoitusta)

27.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 7/50
26.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 5/40
25.11.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 4/50
25.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 1/50
23.11.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 1/50
23.7.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 5/36
16.7.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 6/40
11.7.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 5/60
9.7.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 3/60
7.7.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 4/40
7.7.2009 - KUTSU - He B (KRJ) - 5/60
7.7.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 2/60
3.7.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 1/100
15.5.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 6/46
2.5.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 6/100
31.3.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 5/50
27.1.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 5/88
21.1.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 6/75
14.1.2009 - KUTSU - He A (KRJ) - 1/51
14.1.2009 - KUTSU - He C (KRJ) - 1/53
16.12.2008 - KUTSU - He C (KRJ) - 6/80
8.11.2008 - KUTSU - He A (KRJ) - 5/50
28.10.2008 - KUTSU - He A (KRJ) - 7/149
25.10.2008 - KUTSU - He B (KRJ) - 6/45
20.10.2008 - KUTSU - He A (KRJ) - 4/46
23.9.2008 - KUTSU - He C (KRJ) - 6/57
23.9.2008 - KUTSU - He A (KRJ) - 1/50
11.9.2008 - KUTSU - He A (KRJ) - 3/58
26.8.2008 - KUTSU - He A (KRJ) - 6/92
12.6.2008 - Shettismaa - He B (KRJ) - 1/130

Kenttäkilpailut - Vain sijoitukset (8 sijoitusta)

18.6.2009 - KUTSU - Helppo (KERJ) - 3/18
5.6.2009 - KUTSU - Helppo (KERJ) - 1/24
31.1.2009 - KUTSU - Helppo (KERJ) - 5/87
18.12.2008 - KUTSU - Helppo (KERJ) - 2/40
14.12.2008 - KUTSU - Helppo (KERJ) - 1/13
13.12.2008 - KUTSU - Helppo (KERJ) - 1/13
7.12.2008 - KUTSU - Helppo (KERJ) - 1/11
23.11.2008 - KUTSU - Helppo (KERJ) - 4/25

Jälkeläisinfo

Penarwen BE ei ole enää jalostuskäytössä.

Jälkeläiset

t. Pearl Hexen, synt. 30.12.2011, i. Aylworth U, om. Viivuska
t. Bearbel Belv, synt. 23.1.2010, i. Benji NH, om. damn
t. Kerrie Belv, synt. 24.3.2010, i. Kelmin Nike, om. Mette
o. Wyatt Belv, synt. 13.1.2010, i. Worthington Jo, om. Lilla
t. Desiree Belv, synt. 28.11.2009, i. Devilish Morgan, om. PS
t. Wanette Belv, synt. 17.10.2009, i. Worthington Jo, om. Cric
o. Wharton BE, synt. 8.3.2009, i. Worthington Jo, om. meym.

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä - Wennin viimeinen jälkeläinen - kirjoittanut omistaja

Wennin tiineys oli mennyt hyvin ja pikku hiljaa joulun jälkeen aloimme odottelemaan, että koska sen varsa syntyy. Odotetusti sen syntymä olisi pitänyt mennyt uuden vuoden puolelle, mutta illalle 29. joulukuuta Wenni alkoi jo olemaan levoton, joten arvasimme, että h-hetki on lähellä.
Jäimme seurailemaan tilannetta, koska Wenni oli jo aika vanha, eikä aina voinut tietää kuinka vanhemmat tamman synnytykset menevät. Tuleva emä oli silti yllättävän tyyni, vaikka selvästi huomasi, että sillä oli kipuja. Kun päivä vauhtui ja tuli vuoden toiseksi viimeisin päivä, oli selvää, että pian varsa syntyisi. Wenni meni makuulle ja jotain jo pilkisti sen takapuolesta.
Ei mennyt kuin muutama minuutti ja pieni ja tumma, mutta sinnikkään näköinen tammavarsa oli syntynyt ja kökötti Wenni jalkojen vieressä. Wenni alkoi heti siistimään tytärtään, eikä aikaakaan kun tammavarsa oli jos pystyssä. Kun pikkuinen tutki ympäristöään, huomasimme, että sen turvan ympärillä oli valkoisia karvoja ja keskellä otsaa pieni pyöreä valkoinen tähdenaihe.
Olimme hyppiä onnesta, koska juuri kimoa varsaa olimme aina halunneet, varsinkin ponikokoista. Varsa pääsi jatkamaan isänsä väriä ja siitä tulee varmasti tallimme seuraava kimo menestyjä. Tammavarsan tähdenaihe oli kuin helmi, josta inspiroituna nimesimmekin tämä pienen varsan Helmeksi eli varsan nimeksi tuli Pearl Hexen.

Päiväkirjamerkintä 9.11.2011 - omistajan kirjoittama

Päätin lähteä tänään Ladyn kanssa vähän pidemmälle maastolenkille muutaman hevosen kanssa. Minun ratsuna oli Wenni ja Lady otti ratsukseen Helmen. Lähdimme heti aamuvarhaisella, koska tavoitteena oli mennä rauhassa, mutta kuitenkin matka oli pitkä. Ajatuksena oli käydä katsomassa vanhaa kartanoa, jonne pääsi oma maastoreittiämme.
Molemmat tammat eivät mitään nuoria enää ole, joten menimme letkeää vauhtia: käyntiä, ravia ja välillä vähän laukkaa. Matkan varrella oli myös vanha maastoesterata, jossa parit esteet hyppäsimmekin ihan huvin vuoksi. Matka kohti kartanoa sujui oikein hyvin ja rauhallisesti. Sääkin meitä helli.
Päästyämme kartanolle, otimme hevosilta varusteet pois ja jätimme ne hetkeksi vieraslaitumelle, joka oli kartanolle jätetty juuri ratsastajia varten. Wenni oli todella uteliaalla päällä ja sen piti heti tutkia laitumen joka nurkka. Ladyn kanssa me tutkimme vähän kartanoa myös sisältä lyhyen ohjatun kierroksen muodossa.
Kotia päin lähdimme, kun valoa oli vielä tarpeeksi. Pikku hiljaa alkoi pimentyä, joten lisäsimme vähän vauhtia, ettemme joutuisi suunnistamaan ihan pimeässä.
Tallille päästyämme me kaikki neljä, minä, Lady, Wenni ja Helmi, olimme ihan rättiväsyneitä. Otimme hevosilta varusteet, annoimme niille ruuat ja menimme itsekin talolle lepäilemään.

Kouluvalmennus 2.6.2009

Saitte tehdä alussa pohkeenväistöä, jotta saisit Wennin kunnolla avuille ja kuuntelemaan. Sait todella tehdä töitä, jotta se tottelisi, se oli nimittäin kiinnostunut enimmäkseen esteistä jotka odottivat sitä kentän keskellä. Lopulta se kuunteli sinua, ja väistöt onnistuivat oikein hyvin. Saitte laukata vapaasti ympäri kenttää, ja hetken päästä kehotin tulemaan pienen, 70cm korkean esteen jossa oli maapuomit edessä helpottamassa askeleita. Wenni suorastaan liisi esteen yli nauttien vauhdista, mutta saitte tulla saman esteen vielä pari kertaa. Wenni pudotti kerran, mutta se oli vain pieni keskittymisvirhe, kun ulkona haukkui koira. Nostin esteen 80 cm korkeudelle, jolloin Wenni teki taas loistavan suorituksen. Saitte välillä hypätä toisella pitkällä sivulla olevaa okseria, jonka korkeus oli 90 cm. Wenni epäröi alussa, ja sinäkin vähän jännitit käsiäsi, mutta lopulta pääsitte sujuvasti yli. Nostin esteen metrin korkeuteen, ja Wenni pudotti ensimmäisellä kerralla, mutta toisella se liiteli kauniisti yli. Saitte vielä ravata rauhassa, ennen kuin valmennus päättyi.
valmentaja Toffe

Kouluvalmennus Ratsastuskoulu Heleässä 17.3.2010 - aiheena Helppo A, avotaivutukset ja pohkeenväistö

Jo tunnin alussa oli selvää, että Wennillä riitti menohaluja ja sait hieman toppuutella sitä, jotta se kykeni keskittymään käsillä olevaan tehtävään. Hyvällä istunnalla ja vakaalla ohjasotteella, sekä äänellä, sait kuitenkin ponisi asettumaan. Sen jälkeen tamma kuutelikin sinua hyvin ja vastasi apuihisi auliisti. Alkuun pohkeenväistö lähti haparoiden, mutta kun muistit tasapainoa parantavan puolipidätteen ennen ensimmäistä sivuaskelta, alkoi homma näyttää tasapainoisemmalta. Tamman etuosa johti liikettä hyvin ja pidit sen sisäohjalla oikein asetettuna. Muista tukea liikettä ulkoavuilla, jottei tahti katoa Muilla avuilla ei voi korvata pohjetta, joten ole tarkkana sen suhteen. Avotaivutus lähti liikkelle hyvin: Wennin niska asettui oikein ja liikkeen kolme uraa löytyivät vaivattomasti. Pidit liikettä hyvin yllä molemmilta puolita. Kokonaisuudessaan suorituksenne tällä tunnilla oli varsin hyvä ja jaksoitte molemmat keskittyä kiitettävästi. Erinomaista työskentelyä.
valmentajana Eilowy

Kouluvalmennus He A

Wenni näytti alkutunnista aivan normaalilta tuntipollelta, mutta osoittautuikin vähän eriksi. Alkuverryttely kävi helposti, sillä mitään suurempaa pyöreyttä ei Wenniltä vielä pyydetty. Askellajit eivät olleet niin liidokkaat eivätkä mitenkään pehmeät vaan erikoiset huonot niin hyvälle ponille. Kuitenkin pomppivuus saatiin pois lisäämällä ravia vähän ja välillä koota. Laukka oli kuitenkin kuin keinuhevosen eikä yhtään niin huono kuin ravi. Wenni osoittikin nopeasti, että sitä ei kiinnosta tehdä avotaivutuksia eikä pohkeenväistöä. Tästä alkoi siis tappelu. Kyllähän sitä puhtia löytyi ja vähän liikaakin, sillä laukkaa saatiin vähän pohkeenväistöjen väliin. Nyt siis aloitettiin käynnistä kaikki alusta. Käynnissä onnistui vähän paremmin ja saatiin vähän väistöä aikaan. Avotaivutukset menivät jo hyvin. Sitten siirryttiin taas raviin. Kaikki jännittivät miten käy ja ei. Vieläkin tapeltiin kumpi vie ja mihin. Nyt mentiin seuraava puoli tuntia tätä samaa juttua ja vihdoin saatiin Wenni alle eikä eteen! Wenni luovutti ja antoi vähän periksi kaulasta ja enemmikseen pohkeenväistöstä. Nyt saatiin aloittaa päivän työ. Aloitimme vastalaukalla. Wenni osoitti taas mieltään ja valitettavasti tässä meni koko tunnin loppu. Wenniä taivuteltiin ja pakotettiin ja lopulta saatiin tamma taas alle. Loppuraveissa Wenni olikin jo kiltimpi ja teki kaien mitä pyydettiin. Päättäväisyyttä ja pään pitämistä mukaan!
valmentaja Matsku

Estevalmennus

Lähdimme katsomaan, miten Wennillä sujuisivat samat tehtävät, kuin Topilla, mutta vain vähän korkeampina. Aloitimme siis ensimmäisen valmennuksen kuudenkymmenen sentin jumppasarjalla, joka sujuikin melko mutkattomasti. Toki muutama puomi lenteli sinne tänne, mutta sehän nyt kuuluu asiaan. Sitten vain nostettiin puomit takaisin, ja yritettiin uudelleen. Sitten ryhdyttiin hyppäilemään 80cm-90cm:n sarjoja, joissa teillä paikoittain oli lähestyminen kovin, eivätkä tamman askeleet meinanneet oikein osua oikeille paikoille ja siitähän seurasi pudotuksia. Sitten taas uudestaan ja yleensä seuraavalla kerralla sujuikin jo paremmin, laskitte askeleet ja myötäsit edestä ponille enemmän, jolloin sen liitovaihe piteni ja pääsitte helposti esteiden yli. Sitten kokeiltiin metrin korkuista rataa, joka saatiinkin mennä viiteen kertaan, ennen kuin homma alkoi sujua. Lopetimme hyvään suoritukseen, eli puhtaaseen rataan ja olimme kaikki kolme aivan puhki. Minä korjasin esteet pois, sillä aikaa kun sinä jäähdyttelit Wennin ja lähdimme yhtä matkaa pois kentältä. Ensi viikolla näemme uudestaan.
valmentajana Chao

Estevalmennus

Wennin toinen valmennus. Kokosin taas soman pienen radan teille lämmittelyn aikana. Pituusesteitä, kuten Topillakin oli. Tosin korkeudet olivat sitä hieman alle metriä, joten tehtävää riitti. Aluksi tietenkin Wenni pelkäsi sinistä pressua, lepattihan se tuulessa niin pelottavasti, että säikyin jo itsekin sitä. Etsin painot pressun päälle ja tamma suostui jo hyppäämään sen yli. Muutaman kerran toistimme harjoituksen, mutta neiti ei ollut lähelläkään edes hipaista puomia. Voi miten iloinen taas olinkaan! Sitten otimme maapuomiharjoituksia hyppyjen väliin, joissa sovitimme askelia pieniin ja vähän suurempiin väleihin. Aluksi kolisi kauheasti, mutta kun molemmat hoksasitte että missä harjoituksessa on kyse, se sujui moitteettomasti. Sitten siirryimme uusiin pituuseste harjoituksiin, joissa ponnistusmerkkinä oli maapuomeja. Wenni ei ensin ymmärtänyt puomien tarkoitusta, vaan ponnisti ensin puomin yli ja sen jälkeen esteen yli. Taas lähti Chao- tädiltä hiustuppoja, mutta sitten otettiin taas uudestaan. Tosin Wenniltä meni hyvän hetken verran ymmärtää, että puomin takaa kuuluukin ponnistaa esteen yli, eikä ensin puomin yli ja sitten vasta esteelle. Vaan kun tamma hoksasi sen, niin hypyn pituudesta ei ainakaan ollut puutetta, vaan liitelitte hyvin jokaisen esteen ylitse. Puhtaasti ja esteettisesti. Toivon todella näkeväni tämän tamman joskus esteradalla. Lopetimme valmennuksen tältä päivältä siihen ja vannotin sinua antamaan tammalle minun puolestani pari porkkanaa illalla, niin hyvin teillä meni.
valmentajana Chao

Este/maastoestevalmennus

Tällä kertaa pidimmekin valmennuksen läheisellä sänkipellolla. Alkajaisiksi kehotin ratsukkoa tutustumaan peltoon ja sen pohjaan sekä rentoutumaan käynnissä pitkin ohjin. Sillä välin kuskasin pellon laidalle jos jonkinmoista välinettä. Wenni vaikutti hiukan säikyn ja hermostuneen oloiselta, mutta kuunteli kuitenkin ratsastajaansa hienosti. Huomasin, että tamma hiukan kulki vinossa. Tarkemmin katsoessani huomasin, että Viivuska istui satulassa hieman vinosti ja hänen oikea kätensä oli ikäänkuin "jäykempi" myötäämään. Korjailin hänen istuntaansa pikkutarkasti ja pian ongelma korjaantuikinn. Wenni selvästi on erittäin herkkä painoavuille joten olethan istunnassa tarkkana. Kun alkukäynnit olivat mielestäni jo riittävät, kehotin Viivuskaa kokoamaan ohjat. Tarkoituksena oli heti alkujaan saada hevonen kuuliaiseksi niin, että se taatusti kuuntelee ratsastajaansa, tapahtuipa mitä tahansa. Niimpä kehotin Viivuskaa harjotitelemaan Wennin kanssa itsenäisesti etuosakäännöksiä, pohkeenväistöjä, pysähdyksiä, peruutuksia, avo- ja sulkutaivutuksia, sekä käynnin lisäämistä ja kokoamista. Wenni alkoi lämpenemään erittäin nopeasti ja oli yhä kuuliaisempi avuille, todella loistavaa! Pian käyntityösketely alkoikin suju mallikkaasti ja kehotinkin ratsukkoa siirtymään kevyeeseen raviin. Ravissa tarkoituksena oli harjoitella samoja kouluratsastusliikkeitä kuin käynnissäkin ottaen mukaan myös ravin lisäämisen ja kokoamisen sekä käynti-ravi siirtymiset. Wenni toimi mielestäni erittäin hyvin, ja työskentelynne näytti jopa helpolta. Välillä oli yhä havaittavissa pientä vinoutta, mutta se korjaantui joka kerralla pienellä huomautuksella. Pikkuhiljaa alkoi vilahtelemaan myös hieno peräänanto, joskin kehotin Viivuskaa ottamaan tammaa yhä enemmän käden ja pohkeen väliin, sekä ottamaan takajalkoja ja selkää enemmän työskentelyyn mukaan.

Wenni työskenteli pellolla kuin vanha tekijä eikä tuntunut olevan vieraasta paikastakaan ollenkaan moksiskaan. Pian ravi oli vetreää molempiin suuntiin. Niimpä kehotin Viivuskaa ratsastamaan laukan läpi ympyröillä. Kehotin hiukan treenaamaan myös laukan lyhentämistä ja pidentämistä sekä ottamaan laukka-käynti-ravi-käynti-laukka-ravi siirtymisiä mukaan. Laukan lyhentäminen ja pidentäminen onnistui teiltä loistavasti! Sen sijaan siirtymisissä oli pieniä ongelmia. Muistathan, ettet jää missään vaiheessa roikkumaan herkän tamman suuhun. Samantien, kun tunnet tamman siirtyvän hitaampaan askellajiin tai edes hidastavan, muista myödätä. Samallalailla muista myödätä myös eteenpäin ajavien apujen kansa siirryttäessä nopeampaan askellajiin. Viivuska teki työtä käskettyä, herkisti itseään ratsastajana enemmän ja vau; tulos oli jopa enemmän kuin uskalsin odottaa. Yhteistyönne ratsukkona parantui ennestään ja herkkä Wenni pääsi ikäänkuin kuoriutumaan kuorestaan ja antamaan parastaan, loistavaa! Kun laukkakin oli vetreää, annoin teille levähdystauon käynnissä pitkin ohjin. Wenni heitteli päätään ja pärski kävellessään rauhallisesti pitkin ohjin ympäri peltoa. Tällä välin kokosin pellolle pari erikoista estettä. Ensin oli heinäpaalieste, joka nimensä mukaisesti oli koottu pelkästään heinäpaaleista. Tällä hetkellä sen koko oli kolme paalia leveyssuuntaan ja yksi paali korkeutta, matala ja helppo este siis, toistaiseksi. Seuraavaan esteeseen laitoin tolpiksi kaksi peltistä tynnyriä ja puomeiksi kaksi käyrää pientä oksatonta koivu"puomia", joista rakensin siis erittäin kapean mutta matalan ristikon. Sitten tarkistin kahden pellon välissä olevan ohjan ponnistus ja laskeutumispohjan, jotka olivat erinomaisessa kunnossa. Lisäksi olin eilen traktorilla rahdannut pellon päähän jättikokoisen tukin, joka saisi myös toimia esteenämme. Lisäksi tein vielä vanhasta, punaisesta aidasta nousuesteen. Sitten olikin teidän rauhallisten välikäyntien loppumisaika, ja kehotinkin kokoamaan ohjat. Pyysin ottamaan vielä pari laukkaympyrää, jotta näen, että Wenni on varmasti aisoissa ja kuuliaisena. Wenni oli yhä edelleen hienon kuuliainen ja rento. Niimpä kehotin teitä tulemaan heinäpaaliesteen ensimmäisenä. Wenni kuumeni hiukan, mutta pysyi silti hienosti kuosissa. Pääsitte erittäi hienosti esteen yli. Hyppäsitte paaliesteen vielä pariin kertaan molemmista suunnista, eikä hyppynne muuttuneet ainakaan huonommaksi. Seuraavana kehotin teitä hyppäämään ensin paaliesteen ja siitä kaartamaan suoraan koivupuomi ristikolle. Kahden esteen "ratanne" sujui erittäin hyvin. Nyt, kun allasi on tamma, joka selvästi vastaa apuihin hienosti ja kuumumisestaan huolimatta kuuntelee sinua, käytä asia hyväksesi. Anna tammalle pieniä "hienosäätöapuja", joilla saat ratanne näyttämään yhtäaikaisesti helpolta, nopealta, rauhalliselta ja hallitulta. älä anna tamman kapasiteetin hämätä sinua unholaan vain matkalaiseksi kyytin. Sitten olikin vuorossa oja, jonka kehotin hyppäämään yksittäisenä. Tässä vaiheessa puolipidätteet ja ratsastajan varmuus ovat kaiken aa ja oo, vaikkakin Wenni tuskin hämääntyy ojastakaan kauheasti. Tulitte ojaa kohti erittäin hienosti, mutta paria metriä ennen vauhtinne alkoi maagisesti hidastua. Wenni melkein pysähtyi ennen ojaa, ja hyppäsi viimein järjettömällä hirven loikalla yli. Tässä vaiheessa sinun olisi pitänyt olla hereillä ja olla antamatta tamman pysähtyä ojalle. Hienosti pääsitte kuitenkin yli, vaikkakin myötäämisesi ohjista jäi hiukan vajaaksi. Kehotin hyppäämään ohjan vielä pari kertaa molemmista suunnista. Seuraavilla hypyillä Wenni oli hiukan arempi, mutta huomatessaan ratsastajan ollevan jälleen hereillä ja myötäävän hyvin, rentoutui tammakin ja oli taas oma varma itsensä. Sitten olikin jo seuraavan tehtävän vuoro: hypätään heinäpaalieste, koivupuomieste ja oja, viereisellä pellolla laukkaympyrä josa välissä neljän askeleen ravisiirtyminen, laukannosto ja ojan ylitys takaisin tälle pellolle.

Siirtymisenne oli hiukan töksähtävä, mutta muuten ratanne oli erittäin onnistunut, hyvä" Sitten olikin vuorossa tukki, jonka kehotin hyppäämään yksittäisenä. Tukin kanssa teillä ei ollut hienoista pälyilyä suurempia ongelmia. Kehotin kuitenkin hyppäämän tukin pari kertaa molemmista suunnista, jolloin pälyilykin jäi pois. Viimeisenä kehotin hyppäämään yksittäisenä nousuesteen, joka ei sekään tuottanut lainkaan ongelmia. Sitten olikin radan vuoro. Ensin hypättäisiin kahteen heinäpaaliin korotetun paaliesteen, sitten koivupuomi este ja oja, viereisellä pellolla laukkaympyrä, välissä neljän askeleen ravisiirtyminen, laukannosto ja ojan ylitys tälle pellolle. Tällä pellolla pysähdys, peruutus ja laukannosto suoraan pysähdyksestä. Sitten tukki, voltti kootussa laukassa ja viimeisen nousueste. Ensimmäisenä kehun koottua laukkaanne, suorastaan loistavaa! Wenni vastaa erittäin hyvin apuihin varsinkin laukassa, mikä on estepainotteiselta hevoselta erittäin loistava asia, hyvä! Askeleiden kanssa olisit saanut olla tarkempi, nyt tuli pari täpärää tilannetta ponnistuskohtien kanssa. Muuten oikein hienosti ratsastettu rata, hienoa! Muista kuitenkin edelleen myös myödätä paremmin, niin apuja antaessasi kuin esteilläkin. Korotin ristikon pystyksi ja heinäpaaliesteen kolmen paalin korkuiseksi ja saitte tulla radan uudestaan. Tällä kertaa vielä hienommin, loistavaa! Päätin jättää harjoituksen tähän. Loppuverryttelyt Viivuska teki ilman jalustimia samalla kun korjailin hänen istuntaansa. Wenni oli hiukan väsähtäneen oloinen, mutta kulki silti reippaasti ja tahdikkaasti, ennen kaikkea rennosti! Kehotin Viivuskaa käymään maastossa ratsastamassa loppukäynnit ja kotona vielä hieromaan orin lihaksia huolellisesti.
valmentajana oli Jenna S.

Estevalmennus

Saapuessanne kentälle Wenni oli jo ihan täpinöissään. Hallitsit hevosta kuitenkin rauhallisesti pidättäen ja välillä hellittäen. Katselin kentän laidalla miten sait sen vähitellen asettumaan aloilleen ja kuuntelemaan ohjeita. Olin pystyttänyt muutaman esteen radan, sisältäen muutaman tiukan kurvin. Tehtävänä oli ratsastaa rata läpi ilman pudotuksia - kurvit kun olivat jyrkät. Vaihtoehtoja oli tasan kaksi - ilman pudotuksia, suuremman kurvin kanssa tai riskillä, tiukan kurvin kanssa. Aloitimme noin kahdeksankymmenen sentin esteistä, ettei Wenni innostuisi alkuun ihan liikaa. Ohjasit hevosen hyvin esteelle, ja hyppy sujui hienosti. Laskeutumisessa tuntuma oli liian kireä, ja se häiritsi hieman Wenniä. Huomasit kuitenkin korjata asian ja kehua hevosta, hienoa! Korotin esteet noin metrin paikkeille, ja tällä kertaa otimme käyttöön kaikki esteet. Nyt oli tarkoitus hypätä kurvien kanssa. Ensimmäinen hyppy sujui kauniilla kaarella, suurella ilmavaralla. Kurvikin sujui nätisti, ja seuraava hyppy oli hyvä. Esteen jälkeinen käännös oli liian tiukka, minkä huomasit itsekin. Wenni saapui esteelle aivan liian viistosti, mutta hevonen korjasi hienosti virheen hyppäämällä voimakkaalla ponnistuksella yli. Laskeutuminen oli tasainen ja itsevarma. Radan jälkeen pyysin teitä yrittämään uudestaan ja korotin radan tasoa. Ensimmäinen este sujui jälleen hyvin, mutta otitte liian varman päälle kurvissa, ja menitte pitkää kautta. Seuraava este ylittyi varmasti, ja seuraavan, sen hankalan kurvin teitte reippaassa, tasaisessa laukassa, täyin keskittyen. Saavuitte esteelle hyvin, ja näin hyppykin oli loistava. Kehuin teitä ja päästin teidät jäähdyttelemään.
Kommentti: Olette toisianne korjaava pari. Wenni huomaa hienosti sinun virheesi ja pyrkii peittämään ne, kuten sinäkin sen virheet. Harjoitusta ja taas harjoitusta, niin näen teidät toistekin - nimittäin kilpailuissa!
valmentajana oli wamp.

Estevalmennus 10.6

Ensimmäisenä kahdesta valmennettavastani oli vuorossa Wenni, sievä ruunikko ponitamma, josta huomasi heti alkuunsa, että esteet ovat tämän tytön juttu. Alkuverkan aikana tytöltä löytyi puhtia ja virtaa vaikka koko maneesilliselle hevosia, mutta ponin ratsastaja teki paljon töitä ja sai Wennin kuuntelemaan itseään todella hyvin. Wennin kanssa aloittelimme 50cm ristikoilla, joiden yli tamma suorastaan lensi! Ponikokoinen Wenni hyppäsi sellaisella ilmavaralla, että isommatkin hevoset jäisivät alle. Jatkoimme kuitenkin isompiin, 70-100cm esteisiin, ja ratsastaja teki selässä paljon pidätteitä, jotta vauhti pysyi tasaisena, mutta silti reippaana. Wennillä oli ongelmia tiukoissa kaarteissa, sillä poni ei millään olisi halunnut jarruttaa tarpeeksi, ja kaarteet venyivät pitkiksi, tätä voisi treenata jatkossakin. Lopuksi hyppäsimme vielä kaikenkokoisia 50-100cm esteitä ratana, ja Wenni teki mallisuorituksen, yhdetkään puomit eivät kolisseet ja vauhti oli huikea, poni selvästi nautti esteiden ylityksestä, hienoa työskentelyä!
valmentajana oli Chewy

Estevalmennus

Olitte jo kentällä ravailemassa kun saavuin paikalle. Istahdin vakiopaikalleni ja aloin tutkailla menoanne. Poni kulki pää pitkällä, joten neuvoin tekemään puolipidätteitä ja tukemaan liikettä paljon pohkeella. Lisäksi paljon ympyröitä ja voltteja ja muita jumppaavia reittejä/liikkeitä. Johan alkoi tapahtua, sieltä se pieni ponikin saatiin todella nättii peräänantoon.
Tämän päivän harjoituksena ihan perus suhteuttu väli kahdella esteellä, tarkoitus harjoitella askeleiden laskemista. Verryttelyn jälkeen aloitimme tehtävän, esteet olivat 70cm. Esteiden väliin oli tarkoitus saada 5 laukka-askelta. Wenni otti väliin 6 laukkaa, mutta laukan tempo oli muutenkin todella hidas. Lisää siis hieman laukkaa ja yritä uudestaan. Toisella kerralla tulikin ne viisi askelta. Esteitä nostettiin koko ajan. Joka kerta poni meni paremmin, mutta kun esteet nostettiin metriin alkoi puomit tippua. Yritä antaa ponille enemmän ohjaa esteillä, jotta se pääsisi tekemään mahdollisimman hyvän suorituksen. Otit ohjeeni hyvin vastaan ja johan alkoi homma sujua. Wenni teki todella hyviä ja pyöreitä hyppyjä. Wenni oli työskennellyt niin hyvin, että sitten se jo riittikin ja saitte ruveta loppuverryttelemään.
valmentajana Ansku

Estevalmennus

Tänään harjoittelemme kaarevia uria esteiden kera. Alkuverryttely oli jälleen itsenäinen ja sillä välin minä rakensin jos jonkin moisia esteitä kasaan. Kun olitte verrytelleet aloitimme tehtävän muutamalla verryttelyhypyllä yhdelle 70cm korkealle pystylle. Wenni hyppäsi muutaman kerran turhan kaukaa. Ensimmäinen tehtävä oli niin sanottu "s-kiemura". Sijoitin esteet pitkälle sivulle ja tämä tehtävähän vaatii kolme estettä.
Esteiden päällä oli tarkoitus vaihtaa laukka ja tehdä riittävän hyvä reitti seuraavalle esteelle, jotta hypystä tulisi hyvä. Ensimmäisellä kerralla Wenni ei vaihtanut laukkaa ensimmäisen esteen jälkeen vaan painoi kaarteen vastalaukassa. Anna Wennille ennen estettä ja esteen päällä selkeät avut siitä, mihin suuntaan olette jatkamassa. Ennen estettä voit vaihtaa jo asetuksen tulevaan suuntaan ja esteen päällä esimerkiksi johtaa tulevaan suuntaan.
Seuraava kierros meni jo todella hyvin, Wenni vaihtoi laukat ja esteille tuli todella hyvät reitit. Nostin esteet metriin. Uudelleen. Wenni kielsi ensimmäiselle esteelle. Pyysin lisäämään laukkaan tempoa, ei kuitenkaan liikaa ja pohkeet kiinni ennen estettä. Toinen kierros meni ihan hyvin, tosin laukka jäi taas vaihtamatta ensimmäisellä esteellä. Pyysin tulemaan vielä kerran uudelleen.
Viimeisellä kierroksella Wenni hyppäsi oikein hyvin ja laukatkin vaihtui, yksi este putosi, mutta väliäkö sen. Sitten vielä loppuverryttely.
kirjoittajana Ansku

Estelvalmennus

Saavuin maneesiin siinä vaiheessa kun olit päässyt Wennin kanssa alkuverryttelyissä jo raviin saakka, joten aloin kokoamaan teille saman tien päivän tehtävää. Pystytin yhden n.100cm pystyesteen keskelle maneesia rata poikkisuuntaan leikkaa halkaisijalle. Esteen pystytäminen ei kauaa kestänyt, joten pyysin teitä siirtymään laukkaan. Laukkaverryttelyn teitte pääty-ympyröillä ja Wennillä näytti olevan meno päällä. Pyysin sinua tekemään muutamia temmon vaihteluita, jotta nähtäisiin kuinka hyvin tamma on kuulolla. Wenni reagoi helposti niin pidätteisiin kuin pohjeapuihinkin. Verryttelyjen jälkeen pyysin sinua hyppäämään pystyä pääty-ympyröillä muutaman kerran molempiin suuntiin. Wenni ponnisti muutaman kerran melko kaukaa huolimatta esteen suhteellisen matalasta korkeudesta. Tehtävä itsessään oli teille kuitenkin helppo ja suoriuduitte siitä loistavasti. Seuraavaksi korotin esteen n. 130cm korkeudelle ja annoin tehtäväksi hypätä estettä kahdeksikon mallisella uralla molemmissa kierroksissa suunnilleen kuuden hypyn verran. Wenni suoritti tehtävän hyvin, vaikka edelleen muutama hyppy lähti kaukaa ja huomasin, että sinulla oli välillä hieman vaikeuksia saada tamma vaihtamaan laukkaa esteen päällä - huolimatta siitä että teit omalla ratsastuksella hyvät tiet esteelle. Pari viimeistä hyppyä sujui erittäin hyvin ja päästin teidät tekemään itsenäisesti vielä loppuverryttelyt laukassa ja ravissa. Valmentajan näkökulmasta teidän yhteistyönne sujui hyvin ja hypyt olivat erittäin onnistuneita. Kokosin vielä esteen pois maneesista ja jätin teidät rauhassa työskentelemään loppuun.
valmentajana Cannabia

VIRTUAALIHEVONEN

VIRTUAALITALLI
A SIM-GAME STABLE